E

l conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, està cansat del victimisme i fatalisme amb el qual sovint s'identifica el poble català. I és que si al llarg del tot el congrés sobre el tractat d'Utrecht Catalunya s'ha presentat com la derrotada i la gran víctima per la desfeta militar de la guerra de Successió i la forta repressió que la va acompanyar, Vila ara en vol la "revenja". Però una revenja que, enmig del debat sobre la independència i l'encaix de Catalunya a l'esta, no passa, evidentment, pel terreny militar, sinó per "l'economia". I és que, segons Vila, que a partir d'ara els catalans "tinguem més sort o dissort" és cosa de l'economia. I en aquest punt no va voler desaprofitar l'oportunitat per fer gala de les inversions que s'estan fent o hi ha anunciades per part de grans empreses a Catalunya, com la de Mercadona a Abrera, Ferrari a Port Aventura, Barcelona World a Tarragona i Mango a Lliçà d'Amunt.

I és que en el seu discurs de cloenda, Vila va fer una llarga reflexió sobre la sort i dissort dels catalans al llarg de la història. De fet, en la seva intervenció va assegurar que "alguns pensen que som un poble dissortat perquè estem a la frontera enmig de la nació espanyola i francesa, i hem tingut problemes per ser reconeguts". Però tot seguit afegia que "no sé si som un poble condemnat a viure amb aquestes circumstàncies i que sempre estarà en conflicte amb els seus veïns", però es mostrava convençut que "la història de Catalunya no ve marcada per la fatalitat i no està escrita", motiu pel qual ahir, fent gala de ser un dels consellers de l'ala menys independentista de CiU, va fer una aposta, potser deixant per un moment revenges a banda, per "renovar els pactes de convivència i ser fidels a la tradició pactista catalana". I també va remarcar l'interès dels catalans a analitzar la història, que "ens confirma que som una societat rabiosament compromesa amb la llibertat i l'autogovern", i va recordar que a la guerra de Successió es van enfrontar els que volien una Espanya uniforme contra els que la volien plural i fer de les diferències "conflicte". I, tot això, segons Vila, es pot anar discutint mentre arriba la revenja econòmica i "Barcelona World tira com un llamp, el port de Barcelona tira com un llamp i l'aeroport de Barcelona, que és el més important de l'estat, vagi així".

El tancament científic de la jornada va anar a càrrec de l'historiador i exconseller de Política Territorial de la Generalitat, Joaquim Nadal, que va fer un repàs històric de la guerra de Successió i va destacar que en els últims 30 anys s'ha pogut explicar què va suposar el 1714 i que no hagi quedat eclipsat per determinats relats històrics o per "literatura de circums-tàncies". D'altra banda, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va celebrar que el castell de Cardona hagués acollit l'última jornada i la cloenda del congrés sobre els tractats d'Utrecht, que ha tingut una important presència internacional.