01 de maig de 2014
01.05.2014

El Govern no té constància que l'impulsor de l'abocador hagi iniciat la via judicial

El promotor només podria obtenir el permís posant un contenciós, després que Medi Ambient li tombés el projecte

01.05.2014 | 00:00
Lluís Basiana, el promotor

El Govern català no té constància que l'empresa manresana Efienergia SL, que des del 2011 intenta instal·lar un dipòsit de residus controlat a Sant Mateu de Bages, hagi iniciat la via judicial per obtenir-ne el permís. Aquest seria l'únic camí que tindria l'empresa per mirar de tirar endavant el projecte, després que la Generalitat li hagi denegat reiteradament la llicència pels "efectes desfavorables" que l'abocador tindria "sobre el medi".
En resposta a una pregunta entrada per ERC, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que "ni l'Agència de Residus de Catalunya ni la direcció general de Qualitat Ambiental (organisme que va tombar el projecte d'Efienergia) no tenen constància que hagi estat interposat un recurs contenciós administratiu".
En la mateixa carta de resposta, el conseller també es fa ressò, tal com ja va avançar Regió7 el dia 14 de març, de les últimes negatives del Govern al projecte.
Efienergia va iniciar els tràmits per instal·lar un dipòsit de residus a la zona de la Vinya del Tot (en terme de Sant Mateu però a tocar del nucli habitat de Callús) el 2011. El projecte es va presentar com una "restauració" d'una argilera que havia acabat la seva vida útil i que, per llei, s'havia de restaurar. La normativa indica que s'ha de retornar al medi ambient el màxim del que durant anys se li ha pres i que la reparació s'ha de fer amb materials inerts. El pla pretenia restaurar l'indret omplint-lo amb les anomenades bales d'ecoparcs (residus compactats i embalats), "materials adequats" per al lloc, deia el promotor.
Medi Ambient no ho va veure així i va tombar el pla en considerar que l'emplaçament no era l'adequat per a l'activitat que es proposava, i feia notar també els possibles efectes negatius sobre el medi. Promotor i Ajuntament de Sant Mateu (que sempre ha fet costat a l'empresa i que va canviar les normes urbanístiques per encabir legalment l'abocador dins el terme municipal) van interposar diferents recursos, que han estat desestimats per òrgans cada cop més importants del Govern. Fins que el mateix conseller Santi Vila va firmar la denegació definitiva el març passat. Amb això, a l'empresa només li queda recórrer a la via judicial, un pas que de moment no ha fet. Té de termini fins al maig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2019 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2018/19