Una Catalunya independent seria econòmicament més pròspera, "lliure de governs que sistemàticament prenen decisions en contra nostra", i no quedaria exclosa d'Europa "perquè a ningú no li convé". Són tres punts clau amb què Xavier Sala i Martín, catedràtic d'Economia a la Universitat de Columbia, va avalar el procés cap a la independència en una xerrada dimecres al vespre a Santpedor, que va omplir com mai l'auditori del Convent de Sant Francesc, fins al punt que algunes persones es van quedar fora.

El catedràtic es va referir al procés que està vivint Catalunya com d'una qüestió "d'àmbit mundial, perquè algun dia les fronteres es decidiran amb vots". A partir d'aquí, va fer una valoració dels costos i beneficis de marxar o quedar-se a Espanya desmentint "les grans catàstrofes amb què ens amenacen, que no es produiran", i va arribar a la conclusió que "la independència no és la panacea, però és una oportunitat que tenim per fer les coses bé".

Quant a la fiscalitat, Sala i Martín sosté que l'estat s'endú de Catalunya 16.500 milions d'euros anuals de dividend fiscal, "que si fóssim independents no ens traurien", i que si bé calcula que s'haurien de restar 3.000 milions per mantenir les estructures d'un estat propi, "tots quedarien a Catalunya". Va comparar aquestes xifres amb els 4.000 milions en retallades, "i encara ens n'haurien quedat 12.000 milions més". Lligat a la qüestió econòmica, el catedràtic va negar que en una Catalunya independent els jubilats puguin perdre la pensió. "És una farsa, perquè no hi ha cap fons, perquè és el treball dels joves que paga les jubilacions dels grans". En aquest sentit, va apuntar que "a Catalunya hi ha menys avis, més joves i amb més poder adquisitiu que a l'estat espanyol, fins al punt que les pensions podrien pujar el 10 %". Quant a l'oportunitat de mercat, el catedràtic sosté que "al segle XIX potser no valia la pena la independència, però en un món globalitzat com l'actual té més sentit perquè el mercat ja no és només Espanya".