El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha processat pels delictes de pertinença a organització terrorista i estralls terroristes dos anarquistes d'origen xilè que presumptament van col·locar un artefacte explosiu a la basílica del Pilar de Saragossa el 2 d'octubre del 2013 i que pocs dies més tard haurien estat preparant una acció similar a la basílica de Montserrat.

Els dos processats, que estan en presó provisional sense fiança, són Francisco Javier Solar Domínguez i Mónica Andrea Caballero.

Per tant, a banda del que seria una acció consumada, la perpetrada al temple de Saragossa, el jutge també els imputa un delicte de conspiració per a la comissió de danys terroristes per la seva intenció de col·locar un altre artefacte al santuari montserratí.

L'explosió a la basílica del Pilar va fer malbé diversos bancs de fusta situats davant de l'altar major, però no va causar ferits. L'atemptat va ser reivindicat pel denominat Grup Anarquista Coordinat Comando Insurreccional Mateo Morral (GAC), el mateix que es va atribuir la col·locació d'un artefacte a la catedral de l'Almudena de Madrid el mes de febrer del 2013. El jutge relata que en el moment de l'explosió, all Pilar hi havia quatre treballadors de la basílica, un grup de cinquanta turistes nord-americans amb la seva guia, que no van fer-se lesions, i tres persones que van quedar momentàniament retingudes en un ascensor del temple.