Europa ha entrat definitivament en la controvèrsia sobre els runams derivats de l'activitat minera al Bages. La Comissió Europea va anunciar ahir l'obertura d'un procediment d'infracció a l'Estat espanyol per possible contaminació derivada de l'activitat minera a Sallent, més concretament pel runam del Cogulló. Seria l'equivalent al que en l'administració catalana correspondria a un expedient sancionador, que podria culminar amb una multa si es determinés que aquest dipòsit contravé la normativa vigent.

"És un cas que afecta l'àrea del Bages, a Catalunya, i és l'inici d'un procediment d'infracció perquè creiem que s'està incomplint la directiva que regula el tractament dels residus de mina", segons va confirmar ahir el portaveu comunitari de Medi Ambient, Joe Hennon. "El problema és la sal que pot contaminar l'aigua", va assegurar Hennon, motiu pel qual Brussel·les ha enviat una carta "a les autoritats espanyoles", concretament al ministeri d'Afers Estrangers, amb dos mesos de termini per respondre.

Brussel·les obre aquest expedient a l'Estat espanyol "a partir de la denúncia d'un particular", amb tota probabilitat la que va presentar en el seu moment el veterà advocat sallentí Sebastià Estradé, de la qual aquest diari ja en va informar ara fa més d'un any (vegeu edició del 30 de maig del 2013), quan la va formalitzar.