L'empresa Iberpotash, propietària de les mines del Bages, va subratllar ahir que el requeriment que ha fet la Comissió Europea és a l'Estat espanyol. Per això, creuen que ara el govern els demanarà tota la informació necessària. En aquest sentit, fonts de la companyia van afirmar que "som molt respectuosos amb els procediments i farem tot allò que se'ns requereixi". Aquest requeriment de la CE arriba just després que l'empresa minera anunciés un acord amb la companyia holandesa AkzoNobel que permetrà a Iberpotash vendre tota la nova sal pura i que, per tant, fa viable que una planta a Sallent segueixi la que es construeix a Súria (vegeu més detalls a l'edició d'ahir de Regió7).

Ahir, davant el pas anunciat per la Comissió Europea, fonts d'Iberpotash van voler deixar clar que la muntanya de sal de Sallent, resultat de l'acumulació dels residus de l'explotació de la mina de potassa -motiu de la denúncia-, "no és un runam, sinó un recurs que val diners". Segons l'empresa, l'acord que van signar aquest dimecres ICL Iberia -matriu d'Iberpotash- i AkzoNobel Chemicals per produir i comercialitzar sal vacuum i potassa blanca "ho referma". Per això, asseguren que "fa temps que treballem per posar la sal al mercat i fer el projecte sostenible".

Amb tot, l'empresa minera explica que mentre tota aquesta sal no es pot posar al mercat, "estem fent la millor gestió ambiental possible". "Estem duent a terme les mateixes pràctiques que es fan a Alemanya", han afirmat, "i vetllem per protegir que ni un gram d'aigua de la muntanya de sal vagi als rius". La companyia ha recordat que el Bages és un territori salí i ha manifestat que "col·laborem amb l'ACA perquè les surgències salines que hi pugui haver no vagin als rius".

D'altra banda, la Generalitat aportarà la documentació necessària per demostrar que ha respectat la directiva europea de residus de mines en l'activitat minera al Bages i per deixar clar que no s'ha inhibit de les seves responsabilitats mediambientals, segons fonts del Govern consultades per l'agència Efe. Aquestes fonts han recordat que el Govern remetrà al govern espanyol tota la informació que requereixin les autoritats europees.

Suport de l'empresariat

La Plataforma de Suport a la Mineria i l'Activitat Industrial de la Catalunya Central, Promineria, va fer públic ahir un comunicat en què celebra l'acord assolit entre ICL Ibèria, matriu d'Iberpotash, i la multinacional AkzoNobel Chemicals per a la comercialització de la producció de sal vacuum de les futures plantes de Súria i de Sallent. El portaveu de Promineria, Joan Ramon Perdigó, destacava "la determinació que hi ha darrere d'aquesta decisió que, més enllà de limitar-se a garantir la sortida de la producció de la planta de Súria, incorpora també els plans que Iberpotash té per a Sallent en el marc de la segona fase del Pla Phoenix". També va posar en relleu "la importància que aquest acord tindrà per al nostre territori perquè referma la voluntat d'Iberpotash d'apostar pel Bages com un punt clau".