El bagenc Josep Pelegrín és el millor sommelier de Catalunya. Pelegrín aconsegueix el primer lloc del concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. La distinció suposa que el professional del vi representarà Catalunya a nivell estatal i internacionalment durant el proper any i rep un reconeixement a la seva trajectòria. Per a escollir el millor sommelier s'ha fet un concurs a tot Catalunya amb diverses proves. "A més d'una feina és una passió i aconseguir el premi és una cosa molt gran", assegura el millor sommelier de Catalunya del 2014, Josep Pelegrín. El guanyador assistirà al concurs espanyol de sommeliers i, si el supera, podrà anar al campionat europeu i mundial.

Josep Pelegrín té 35 anys i és de Castellfollit del Boix (Bages). Des de fa 15 anys es dedica al sector de la restauració i, en concret, al vi. Actualment treballa en una botiga de vins i delicatessen amb seu a Manresa i botiga a Barcelona. Col·labora amb l'escola d'Hosteleria Joviat de Manresa i ha treballat entre d'altres com a ajudant de sommelier al restaurant El Bulli del xef català Ferran Adrià. "És una alegria molt gran després de tanta feina i preparació", explica Pelegrín. És el quart any que, l'ara millor sommelier, es presenta al concurs i l'any passat ja va quedar en segona posició. Pel que fa a les proves del concurs assegura que "són complicades i intenses".

Com que Pelegrín ja va quedar en segona posició l'any passat, va poder assistir al campionat de l'estat espanyol. Per això, destaca que és una "experiència bestial on hi coneixes molta gent". El de Castellfollit del Boix celebra que "aquest ofici és una passió".

Una final amb diverses proves

Per a escollir el millor sommelier català s'han fet diverses proves. Primer un tast oral on s'ha dit quin vi i quines característiques es degustava, s'han identificat 5 productes relacionats amb el món vinícola, s'ha hagut de trobar i enumerar errors en una carta de vins, proposar quins vins s'adapten millor a un menú, una prova de decantació i una d'estil. Per a fer possible les diverses proves, l'auditori del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya a Vilafranca del Penedès ha comptat amb una taula de restaurant amb diverses persones simulant que assistien en un restaurant i amb nou experts que han fet de jurat i han inspeccionat cadascuna de les aportacions dels aspirants a millor sommelier del país.

Un concurs previ arreu del país

Abans de la final s'ha fet tot un procés per a trobar el millor sommelier de Catalunya. L'Associació Catalana de Sommeliers va iniciar el concurs a cada capital catalana amb la participació d'un centenar d'aspirants. Aquest matí els quatre finalistes de cada província han fet les semifinals. S'ha fet una prova escrita on s'han buscat maridatges, una prova on s'ha buscat el millor vi per acompanyar un fuet de Sant Sadurní d'Anoia, una prova escrita sobre enologia, productes vinícoles, geografia i diversos vins del món. La semifinal també ha comptat amb una prova de decantació i una d'anglès i francès. Les proves que han fet tots els aspirants han estat les mateixes que s'elaboren als concursos mundials de sommeliers. Del centenar de participants, s'han escollit 3 persones que han passat a la final.

Un pas previ per arribar al campionat europeu i mundial

El impulsors del concurs asseguren que la cita "fa de trampolí" per arribar al concurs mundial. I és que els 3 finalistes del concurs, i un quart com a suplent, assistiran al concurs de millor sommelier de l'estat espanyol. En el cas que els catalans obtinguin un bon resultat, podran participar del concurs europeu i, si tenen bons resultats, podrien arribar al campionat mundial. Pels impulsors del concurs un dels objectius és superar els últims resultats. El gironí, Roger Viusa, va ser considerat millor sommelier europeu, ara fa uns anys.

Una cita amb una llarga trajectòria

El concurs per a trobar el millor sommelier de Catalunya l'organitza des de fa 25 anys l'Associació Catalana de Sommeliers. El certamen va ser dels pioners a l'Estat espanyol i preveu celebrar una edició especial el 2015 coincidint amb la 25a edició. Concretament es preveu entregar medalles d'or a empreses, entitats i sommeliers. Durant el concurs d'aquest dilluns s'ha constatat que es tracta d'una efemèride consolidada i referent a casa nostra.