L'Ajuntament d'Igualada està a punt d'obrir un concurs públic per adjudicar la construcció i el servei d'un crematori a la capital de l'Anoia. A l'Osona, Vic i Torelló ja disposen d'un. I al Bages, amb més població que totes dues comarques, no n'hi ha cap ni hi ha la previsió de tenir-ne en un futur immediat.

A Catalunya hi ha actualment 17 crematoris, 13 dels quals a la província de Barcelona. La distribució sembla coherent tenint en compte que les darreres xifres apunten que a la província de Barcelona prop del 40% dels difunts són incinerats; mentre que a Girona, on n'hi ha dos, la xifra s'acosta al 26%. A Tarragona i Lleida, suposen el 25 i el 13%, respectivament.

Fins ara, de les onze comarques de la demarcació de Barcelona, cinc -entre les quals hi havia Bages, Anoia i Berguedà- no tenien crematori. El futur concurs a Igualada ha tornat a posar de manifest la mancança al Bages. La pregunta és: ara, amb el futur crematori a la capital anoienca, encara cal Dues de les tres funeràries de Manresa responen exactament el mateix: "És necessari".

A Manresa actualment s'incinera el 25% dels difunts. La Funerària Fontanova (Grup Àltima) acostuma a utilitzar el crematori de Roques Blanques, al Papiol. Fontal (Grup Mémora) es decanta per les instal·lacions barcelonines de Montjuïc i Collserola; mentre que Funerària del Bages es desplaça fins a Terrassa.