22 de juliol de 2014
22.07.2014

La corbella, oliva autòctona del Bages, arriba al circuit comercial

El projecte agropecuari bagenc de Migjorn recupera velles oliveres abandonades i en planta de noves

26.07.2014 | 08:11
L´emprenedora bagenca Maria Àngels Rial i el cuiner i tastador d´olis que s´encarrega del dia a dia de les oliveres, Albert Guitart.

Afruitat, equilibrat i de gust potent. Aquesta podria ser la nota de tast de l'oli d'oliva extra verge Migjorn elaborat exclusivament amb olives de la varietat corbella, autòctona del Bages, que estava abandonada i en risc d'extinció. L'empresa agropecuària Migjorn ha recuperat oliveres centenàries de corbella i comercialitza el seu oli en establiments de productes de qualitat del Bages, Solsonès i Barcelona. També es troba a les taules d'alguns restaurants com Els Casals de Sagàs, on ahir es va donar a conèixer la proposta. A més han plantat 5.000 oliveres de corbella noves, a part de les velles que es troben en caps de marge. L'objectiu de les noves plantacions és impulsar el cultiu d'aquesta varietat bagenca per oferir al mercat productes ecològics i amb valor afegit.

Migjorn és el nom comercial (i el nom de la masia de Navàs on va començar aquesta iniciativa) del projecte que lidera l'emprenedora bagenca Maria Àngels Rial. A les finques que té a Navàs, Cardona, Súria i Solsona hi té plantades 18 hectàrees d'oliveres. Actualment disposa de 5.000 oliveres d'olives corbella i de 8.000 d'arbequines. Aquest darrer oli es comercialitza amb el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). A Solsona produeixen oli amb la marca Oli del Solsonès. En aquest cas és un cupatge (barreja) del 70% d'olives corbella i la resta d'altres varietats. Actualment Migjorn treballa per tal que d'aquí a tres anys l'oli de la corbella es pugui comercialitzar com a ecològic amb la certificació corresponent. Per obtenir-la cal complir un seguit de requisits. Per exemple, cal utilitzar adobs orgànics de gallines, vedells o ovelles. El de porc no és apte. A més no es poden utilitzar tractaments químics. Tècnics del CCPAE s'encarreguen d'analitzar un cop cada any la terra i mostres de les plantes per verificar que compleixen escrupolosament els requisits per ser oli ecològic, explica Maria Àngels Rial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18