Moià torna a tenir l'altar major de l'església de Santa Maria (tot i que ara en format de quadre) després que fa 78 anys quedés malmès quan l'església va ser cremada durant la Guerra Civil. I el té gràcies a la tasca silenciosa de l'artista local Pere Abancó, que després d'un any l'ha aconseguit reproduir.

L'altar major de l'església parroquial de Moià va ser construït a mitjan segle XVIII. Feia 18 metres d'alçada i 12 d'amplada i estava dedicat a la Mare de Déu de la Misericòrdia. La Guerra Civil espanyola va fer que, en cremar-se l'església, es malmetés l'altar, però com que se n'han conservat fotografies prou fefaents, Abancó, que recordava l'altar des de la seva infantesa perquè havia estat escolà, l'ha plasmat en un quadre amb daurats i policromia de restauració amb pans d'or i colors adients.

El treball suposa moltes hores i dies de feina, ja que ha trigat més d'un any a acabar-la. Ha fet servir un contraxapat de fusta, engruixit amb cola de conill i blanc d'Espanya. Ha treballat amb punxons i eines de petit format per anar resseguint el dibuix i ha fet el baix relleu, tècnica que Abancó va aprendre a l'Escola Massana. El darrer pas és el procés del daurat, que consisteix en una aplicació de pans d'or, or de full i brunyit. En aquests moments, només falta fer la policromia de colors perquè l'obra quedi feta.