Veïns de Calders que s'oposen al projecte de reobertura del circuit de motocròs de can Canadell, en aquest municipi, treuen validesa a les proves de sonorització que s'han realitzat sobre el terreny per encàrrec de l'Ajuntament. Consideren que no s'adiuen a la realitat perquè no s'han fet en les condicions adequades.

Com va explicar aquest diari dimarts, l'Ajuntament entén que les proves han de ser una garantia més que el circuit funcionarà amb el mínim impacte possible, però això no convenç els veïns. Àlex Toro, propietari del mas Mont-ros, una residència d'animals domèstics propera al circuit, diu que ha servit "per cobrir les espatlles de l'alcalde, però no s'han fet bé". Sosté que les dades es van prendre un dia en què el vent bufava en perpendicular, i no en direcció a les cases properes, i a més, "l'estiu no és la millor època" perquè les condicions no són les habituals. D'una banda, "és ple de cigales, que fan que augmenti el so ambient i emmascari el de les motos", i de l'altra, "amb la calor l'aire tendeix a pujar amunt i el so s'escampa".

Toro, que va ser present a les proves, assegura que en alguns casos "es van fer a mig gas", i els resultats "es deixaran a mans d'un programa informàtic del qual no sé si ens podem fiar".

Enric Alboquers, del mas Les Quingles, que acull visites d'escolars i també és a prop al circuit, qualifica les proves "d'una autèntica pantomima", considerant que no es van fer en condicions adequades "i per una empresa que no té ni certificat". En referència a l'alcalde de Calders, Lluís Cerarols, "costa d'entendre com ha entrat en aquest joc, només en benefici d'un promotor". Un altre dels veïns afectats, Pep Torné, critica que es vulgui extrapolar el resultat d'una prova feta amb 5 motos en un espai en què en podran circular 40.

El col·lectiu de veïns crítics amb el circuit va obrir dimecres una campanya de recollida de firmes per Internet (ahir a la tarda n'acumulaven més de 300), i en preveuen una altra sobre paper a mitjan mes d'agost.

Enregistren dos vídeos per aportar proves

Una veïna ha fet arribar a aquest diari dos vídeos per fonamentar els arguments crítics amb la reobertura del circuit de motocròs de can Canadell. En el primer, es veu un tècnic realitzant unes proves de sonorització al circuit:

En el segon, s'hi veuen diverses motos fent salts en el circuit. El so i l'aixecament de pols que es percep, en aquest cas, és considerablement major que en el vídeo anterior:

Per als veïns opositors, els dos vídeos demostren que les proves de sonorització que es van fer no són vàlides, atès que no s'adiuen a la intensitat amb la qual circulen habitualment les motos pel circuit.