La Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya ha donat llum verd a l'inici de la tramitació del Pla Director Urbanístic Aeroportuari (PDUA) de l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages, que és el document que ha de determinar quins usos ha de tenir la instal·lació. La Comissió ha donat el vistiplau a l'informe previ necessari per remetre'l al Conseller de Territori i Sostenibilitat, que és qui haurà d'establir qui redacta el PDUA.

Segons fonts municipals, "l'emissió de l'informe favorable per part de la Comissió d'Urbanisme dóna una resposta positiva a la petició portada a ple per part del govern municipal de Sant Fruitós i significa ja un clar pas endavant per a la redacció i consecució del PDUA de l'aeròdrom bagenc". En aquesta mateixa comissió també es va emetre informe favorable al PDUA d'Empuriabrava.

Paral·lelament, l'Ajuntament ha tancat el període d'al·legacions a la petició que va fer l'empresa Airpirineus per ampliar l'hangar i perquè les instal·lacions siguin declarades d'ús públic. Segons ha pogut saber aquest diari, s'han rebut un total de 16 al·legacions, que provenen de l'Ajuntament de Santpedor, de l'Ajuntament de Manresa, d'Ampans, de les associacions de veïns de Santpedor, dels grups polítics de Santpedor, de l'associació de veïns de Pineda de Bages i d'altres persones a títol individual. Moltes d'aquestes al·legacions consideren, precisament, que l'aeròdrom s'hauria de dotar d'un PDUA abans que estudiar la possibilitat d'ampliar l'hangar (en uns 9.000 metres quadrats) i de declarar la instal·lació d'ús públic, un fet que la llei permet per a activitats esportives o culturals que no entorpeixin la vida diària dels habitants del lloc.

Dues línies

El projecte per instal·lar una escola de paracaigudisme a les instal·lacions bagenques té ara mateix dos tràmits en curs que segueixen camins diferents. Per una banda, hi ha la petició de l'empresa Airpirineus d'ampliar l'hangar i de declarar l'aeròdrom d'ús públic, que ha de resoldre en primera instància l'Ajuntament i en última la Comissió d'Urbanisme. Per l'altra, hi ha la tramitació del PDUA. És l'Ajuntament qui en demana la tramitació, però és el Govern qui l'ha d'acceptar, desenvolupar i aprovar.