L'espai fabril de l'antiga Tèxtil Riba de Sant Joan de Vilatorrada ha deixat de ser industrial per convertir-se en una àrea en part residencial i en part d'equipaments i espais públics. El canvi d'usos va ser aprovat definitivament al ple de dijous al vespre per una àmplia majoria dels grups municipals, amb la idea que al llarg del proper mandat "comencem a fer propostes" de cara als futurs equipaments que hi haurà, i que a hores d'ara encara no estan definits, segons apunta l'alcalde, Gil Ariso.

El complex afectat ocupa una superfície d'uns 32.000 metres quadrats, situats entre les últimes cases del nucli urbà, l'antiga carretera de Calaf i la zona esportiva, que feia anys que havien quedat en desús per la crisi del tèxtil. Per això, ja en el mandat anterior la propietat de l'empresa va instar l'Ajuntament (aleshores governat per PSC i ICV, ara a l'oposició) a fer un canvi d'usos, i el consistori s'hi va avenir, de manera que ja es va començar a definir el projecte en consens amb CiU i ERC, aleshores a l'oposició. L'operació, que ahir va tenir el vistiplau definitiu, s'ha traduït en una reserva del 45 % de sòl per a espai privat (per als propietaris) i el 55 % com a espai públic, "que ens és molt favorable perquè és un parcentatge de cessió per a aprofitament públic molt superior al que marca la llei", segons ha puntualitzat Ariso.

La zona privada serà per a pisos i locals comercials, amb un màxim de 296 habitatges, dels quals 208 seran de règim lliure, 59 de protecció oficial, i 29 de protecció concertats. Tanmateix, el seu desenvolupament "pot anar per llarg, perquè dependrà que algun promotor hi estigui interessat", diu Ariso. Per això, l'actuació a la part que correspon a espais i equipaments públics tampoc no té data. I és que, "podríem demanar la cessió anticipada, explica l'alcalde, però ara per ara no hi ha la intenció de fer-ho "perquè no tenim cap necessitat urgent", i ni tan sols se sap a què es podrien destinar els futurs equipaments, de manera que, amb tota probabilitat, la part pública no es desenvoluparà fins que no ho faci la privada.