Podria semblar un poble fantasma, però encara hi viu gent. Els veïns de la colònia minaire de la Botjosa, a Sallent, es mostren indignats per la degradació que pateix el seu barri, i reclamen que les administracions, sigui quina sigui, es facin càrrec del manteniment dels carrers. Tasca que sovint paguen de les seves pròpies butxaques.

El paisatge a primer cop d'ull és decadent. Els veïns no amaguen la seva indignació i se senten abandonats per part de les administracions. "Fa més de cinc anys que no ve ningú a podar un arbre, i si tot plegat està una mica arreglat és perquè ho hem fet nosaltres". Aquest és el testimoni del granadí Francisco Rodríguez, veí del poble.

Les males herbes s'han apropiat de l'espai dels vianants en algunes voreres, i en els terrenys sense asfaltar les plantes superen el metre d'alçada. Els veïns alerten dels riscos que això comporta. Antonio Tirado, que va treballar 20 anys a la central elèctrica de la mina, assegura haver vist serps i rates.

Les portes de l'església estan tancades, i les finestres de l'escola, cobertes per maons. En alguns garatges ja no es reconeix el color original per l'òxid. Una part de l'enllumenat no funciona, i fins i tot hi ha un fanal amb el llum rebentat. Rodríguez explica que hi va caure un llamp i ningú no l'ha reparat.