L'estudi que ha realitzat l'Ajuntament de Cardona per definir el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable ha permès detectar 214 habitatges que es troben en aquesta situació.

El darrer ple municipal va fer la primera de les aprovacions que necessita el pla especial del Catàleg, un document que té per objectiu regularitzar aquests habitatges i facilitar als propietaris la tramitació de qualsevol llicència per reconstruir o rehabilitar, un fet que ara té difícil encaix administratiu, ja que les cases trepitgen un terra en el qual, amb les normes a la mà, no s'hi pot construir.

En tractar-se d'un pla especial, es necessiten diverses aprovacions. El ple tot just ha fet ara la primera (dita inicial). Ara, el pla i el catàleg es troben en període d'exposició pública per un termini de 30 dies, en el qual poden rebre al·legacions. Passat aquest temps, el ple haurà de resoldre les al·legacions i fer la segona aprovació, anomenada provisional, ja que la definitiva no depèn de l'Ajuntament, sinó de la Generalitat, que ho validarà a través de la Comissió d'Urbanisme. L'elaboració del pla és fruit de la Llei d'Urbanisme, que obliga els ajuntaments a regular aquest tipus de construccions.