Cada cop són més els veterinaris que defensen l'efectivitat de l'homeopatia i fan ús d'aquest tractament per fer front a tot tipus de malalties. De moment, el seu ús és més habitual entre els animals de companyia, però a poc a poc també s'obre espai entre la ramaderia.

A Calders, el veterinari Just Serra fa temps que treballa amb aquest mètode i assegura que és un tractament "molt menys agressiu i considerablement més econòmic". A tall d'exemple, curar una pneumònia a un ramat de vedells pot costar 300 euros amb medicina convencional, mentre que amb homeopatia "en valdria 3". Serra, però, creu que l'avantatge principal és que no deixa residus en l'animal i, per tant, tampoc en la carn que es consumirà.

Just Serra és un dels pocs veterinaris catalans que administren homeopatia a animals de granja. De fet, ho posa en pràctica amb el seu ramat de vaques de carn ecològica a Calders. Tot i que reconeix que, en un ramat ecològic, els animals emmalalteixen "molt menys" i, per tant, és "més fàcil" aplicar l'homeopatia, Serra assegura que es pot emprar en qualsevol tipus de ramaderia i obtenir-ne resultats "espectaculars".

Per comprovar-ne l'efectivitat, el veterinari explica que "el que fem és comparar l'evolució d'un tractament convencional amb la d'un d'homeopàtic i veiem que obtenim resultats iguals o millors". Segons Serra, l'homeopatia ajuda l'animal perquè sigui ell mateix qui es recuperi d'un desequilibri causat per una agressió externa. Per exemple, davant d'una diarrea, en medicina convencional s'ofereix un antidiarreic i un antibiòtic. En canvi, amb homeopatia el que es fa és, d'una banda, rehidratar l'animal i, de l'altra, donar un remei que l'ajudi a recuperar-se davant de la intoxicació que ha patit i que ell mateix ha intentat solucionar amb una diarrea. "En medicina convencional interpretem la diarrea com una cosa dolenta, en canvi l'homeopatia interpreta la diarrea com una defensa de l'individu davant d'alguna cosa que li ha fet mal", subratlla.

A l'hora d'administrar els grànuls, Serra detalla que el més habitual és aplicar el tractament sobre el menjar, a l'abeurador, o bé directament a la boca de l'animal. El veterinari defensa l'efectivitat de l'homeopatia, però sobretot assegura que el principal avantatge és que no deixa residus en l'animal i, per tant, tampoc en la carn que s'acabarà consumint.

Pel que fa a les veus discrepants que diuen que l'homeopatia no és res més que un placebo, Serra replica que, "així com una persona es pot curar per convenciment, els animals no ho poden saber". En aquest sentit, lamenta que, "si un tractament homeopàtic no funciona, tendim a dir que l'homeopatia no funciona i, la gran majoria de vegades, és que els qui l'apliquem no som prou bons per encertar el tractament adequat. En canvi, en medicina convencional, quan un metge s'equivoca, ningú diu que la medicina convencional no funciona, sinó que el tècnic que l'aplica no ha estat prou hàbil per fer el tractament adequat".

Serra assegura que "caldria tenir gent més preparada i amb més coneixement de la base teòrica homeopàtica per fer tractaments correctes".