L'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola ha iniciat el procés per elaborar un mapa del patrimoni cultural local on es pretén recollir el conjunt d'elements i béns d'interès cultural i natural del municipi. L'objectiu d'aquest treball és poder tenir ben catalogat tot aquest patrimoni per valorar el seu estat i aplicar les polítiques de conservació i protecció necessàries que en permetin la seva rendibilització social i el posterior desenvolupament d'accions de divulgació.

Aquest és l'objectiu del conveni que el consistori guardiolenc ha signat amb el servei de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que posarà a disposició de l'Ajuntament els tècnics especialitzats per a l'elaboració d'aquest mapa.

El treball dels tècnics encarregats d'elaborar aquest document se centrarà, d'entrada, en la localització i enumeració exhaustiva dels elements susceptibles de catalogar: espais naturals protegits per qualsevol nivell de l'administració, jaciments arqueològics, elements i edificis catalogats i qualsevol element significatiu del patrimoni immoble, documental, immaterial i natural que es localitzi dins el terme municipal.

Aquest plantejament es preveu que sigui molt útil per poder catalogar espais emblemàtics com les fonts naturals, les barraques de vinya, les restes de castells o immobles de titularitat privada, com ara la torre de la Guíxola, que l'ajuntament va aconseguir declarar Bé Cultural d'Interès Local aquesta primavera passada.