La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat que gestiona la Xarxa de Parcs Naturals, ha posat en marxa un programa de conservació i millora de l'entorn de Montserrat que, entre altres mesures, pretén fomentar el pasturatge com a mesura per a la prevenció d'incendis.

El projecte Life Montserrat afecta una superfície de 42.487 hectàrees, de les quals el 64 % és forestal, i que s'estén pels municipis del Bruc, Castellbell, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.

La idea és desenvolupar un seguit de mesures per augmentar la capacitat de recuperació i l'estabilitat dels boscos contra els incendis, i millorar la seva prevenció a partir de la creació d'àrees estratègiques. Així mateix, el programa vetllarà per a la conservació de 16 espècies amenaçades i la millora dels hàbitats de 211 espècies protegides.

Per tot plegat, el programa posarà en marxa un pla de gestió integral de silvopastura, i un altre de restauració de boscos, com a eines que fomentin la multifuncionalitat i els serveis dels ecosistemes. Entre les accions concretes hi ha la recuperació d'hàbitats oberts, l'estratificació del bosc, i la preparació per al pasturatge i la seva implementació.

El programa Life Montserrat es desenvoluparà fins el juliol del 2018. Compta amb un pressupost de 3,5 milions d'euros, dels quals 1,7 milions provenen de fons europeus. Per la seva banda, la Diputació, l'Associació Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Generalitat, i el Patronat de la Muntanya de Montserrat, hi aportaran la meitat del pressupost.