Cardona acollirà durant tot el mes de setembre l'exposició Nobles i cavallers entre dos monarques, que reconstrueix els principals esdeveniments de la guerra de Successió a través dels fons documentals que es conserven a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

L'exposició suposa el retorn a la població cardonina del document original de les capitulacions del castell de Cardona que van signar el 18 de setembre del 1714 el governador del castell, Manuel Desvalls, i el comandant de l'exèrcit borbònic, el comte de Montemar. D'aquesta manera, Cardona mostrarà, per primer cop després de 300 anys, el document que certificava la capitulació del castell i posava fi a la guerra de Successió.

Nobles i cavallers entre dos monarques es podrà visitar al Casal Graells, seu de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, de l'1 al 30 de setembre.

La mostra s'emmarca dins els actes programats per a la commemoració del Tricentenari i conté més d'un centenar de documents provinents d'arxius familiars i nobiliaris de l'època que permeten conèixer molt acuradament aquest període històric des del punt de vista de les elits i l'aristocràcia de l'època.

L'exposició, que es va inaugurar el mes d'abril passat al Palau Moja i posteriorment es va instal.lar a la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat del Vallès, arriba ara a Cardona i se suma als actes que l'Ajuntament cardoní ha impulsat per commemorar el Tricentenari.

La mostra s'inaugurarà aquest proper dissabte, 30 d'agost, a 2/4 de 12 del matí en un acte al qual assistiran l'alcalde cardoní, Ferran Estruch, i el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé.