La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat (Bages) arriba enguany a la 21a edició amb un total de 106 parades, la meitat de les quals seran exclusivament gastronòmiques. Precisament, la vessant gastronòmica és la que s'ha volgut reforçar més, després que l'any passat es creés el Restaurant de la Gastronomia de Montserrat, una iniciativa per donar a conèixer la feina dels restauradors del municipi. Enguany s'oferirà una varietat més gran de tastets amb productes del massís de Montserrat, com el mató, els cigrons de Vilamarics, l'arròs, el bacallà o la mel. L'alcalde del municipi, Joan Miquel Rodríguez, ha afirmat que cada any el poble "es desborda" amb la visita d'unes 10.000 persones.

Amb més de dues dècades d'història, la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat s'ha convertit en un "referent" al territori. Així ho ha constatat el batlle del municipi, Joan Miquel Rodríguez, qui ha expressat que la fira "no deixa de ser un reflex d'allò que és més potent econòmicament a Monistrol, la gastronomia". Pel batlle, la fira serveix "d'atractiu" perquè els visitants coneguin el municipi. En aquesta 21a edició, que se celebrarà el 25 i 26 d'octubre, s'espera la visita d'unes 10.000 persones, no només del Bages i la Catalunya Central, sinó també de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Un dels trets diferencials de l'edició d'enguany és que el consistori fa una aposta decidida per la vessant gastronòmica. La regidora de Turisme i Comerç, Francesca Santcristòful, ha remarcat que "cada cop fem un pas més en aquest sentit, sempre tenint com a base la coca i el mató". Per això, a banda del Restaurant de la Gastronomia de Montserrat, que enguany oferirà més varietat de tastets-l'any passat es van comercialitzar 800 tiquets-, també s'han organitzat un seguit d'activitats paral·leles com un taller de gastronomia infantil a càrrec de la xef Ada Parellada i també un 'show cooking' a càrrec de Jordi Llobet, xef del restaurant l'Ò, de Món Sant Benet.

El president dels Amics de la Gastronomia de Montserrat, Cristian Domínguez, ha explicat que enguany participen més restaurants a la iniciativa gastronòmica amb l'objectiu de divulgar els productes típics de l'entorn del massís montserratí. Així doncs s'incorporaran un major nombre de productes per oferir una varietat de plats més àmplia. Entre els que podran tastar els visitants hi haurà mandonguilles de bacallà amb mató de Montserrat i mongetes del ganxet; timbalet de trinxat montserratí amb cigrons de Vilamarics; arròs de Montserrat amb bolets i cigronets; o flam de mató amb galeta de nous i mel.

El cap de setmana es complementarà amb diferents activitats de cultura popular com una trobada d'esbarts o actuacions de diables. A més, també es muntarà una exposició commemorativa dels 100 anys dels Gegants de Viserta. El gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, ha destacat que es tracta de la fira de "referència a la Catalunya Central" i que es tracta d'un certamen "consolidat" al qual "s'hi ha d'anar afegint noves píndoles any rere any".