La Generalitat considera que els canvis en el pla urbanístic de Sallent que afecten el runam del Cogulló regularitzen la situació d'aquest dipòsit perquè posen límits físics i temporals al seu creixement. Per aquest motiu, el Govern i l'empresa Iberpotash han presentat sengles escrits al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demanen que aquesta modificació -aprovada el 2 d'octubre passat- es doni per bona i sigui la que reguli la liquidació de la vida del runam.

Aquests escrits els han presentat totes dues parts, segons ha sabut Regió7, en resposta a la petició d'anul.lació d'aquell acord requerida per l'Associació de Veïns de la Rampinya de Sallent al mateix Tribunal (vegeu edició del 26 de novembre) perquè entén que la mesura empresa pel Govern no només no compliria el manament judicial, sinó que és una regulació adaptada a les necessitats de l'empresa. El que han presentat Govern i Iberpotash és un escrit d'oposició a aquesta petició, i ara el Tribunal haurà de resoldre si accepta o no el canvi en el pla general.

L'acord que és motiu de controvèrsia entre els veïns de la Rampinya, d'una banda, i la Generalitat i l'empresa, de l'altra, és el que la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central va adoptar el 2 d'octubre passat, que, entre els aspectes més rellevants, posava una data límit als abocaments al runam del Cogulló, el 30 de juny del 2017.