La CUP de Sallent (a l'oposició amb un regidor) presentarà una moció al ple del proper dilluns perquè el poblat ibèric del Cogulló, que és propietat d'Iberpotash, passi a mans municipals. La formació espera aconseguir el suport de CiU i PSC (al govern) i d'ERC i ICV (a l'oposició).

La moció de la CUP, a la qual ha tingut accés aquest diari, demana que el ple insti l'empresa ICL Fertilizers/Iberpotash a cedir a l'Ajuntament el poblat i el seu camí d'accés "sense cap tipus de contrapartida i de forma permanent". En cas que no s'aconsegueixi una resposta positiva "en un període de tres mesos", la CUP demana també que s'estudiïn i es valorin "les opcions i els costos d'expropiar el poblat i el camí".

En el text de la moció, la formació recorda que el poblat "està declarat bé cultural d'interès nacional" i que "forma part de la Ruta dels Ibers, projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya". Per això, assegura que es tracta "d'un dels principals atractius turístics del Bages, així com un referent comarcal i nacional de gran d'interès cultural, històric, arqueològic i educatiu". Ho demostren per "la multitud d'excavacions i estudis que s'hi han realitzat i les desenes de milers d'euros de l'erari públic invertits en la seva restauració, conservació i estudi. Sense anar més lluny, l'Ajuntament de Sallent hi té prevista enguany una inversió de 10.000 euros", diuen.