Institucions i veïns s'han aplegat aquesta tarda de divendres a la nova biblioteca de sant Vicenç de Castellet, a la plaça Clavé, en la seva inauguració institucional amb l'alcalde, Joan Torres, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

Després d'un període problemàtic d'obres, que s'ha allargat 3 anys per desavinences amb la primera constructora, que va renunciar als treballs a mig fer, finalment l'eix cultural de Sant Vicenç s'ha fet realitat. Inclou la biblioteca nova, un auditori, i una sala d'exposicions. Aquesta tarda s'inaugura, i al vespre s'hi preveu un espectacle musical i escènic, però s'hi faran activitats tot el cap de setmana, fins que dilluns l'equipament entrarà en funcionament

Equipament per al foment de la lectura

En el torn de parlaments el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha assenyalat que “es tracta d’un gran equipament cultural al servei de tots els veïns”. L’alcalde Joan Torres ha agraït la implicació del personal tècnic que ha fet possible la construcció de la Biblioteca i el suport de la Diputació de Barcelona. Per la seva part, la regidora de Cultura, Sílvia Vila, ha reconegut que l’estrena de l’Espai Ateneu és “un somni fet realitat, que esdevé un actiu importantíssim per al poble en una aposta estratègica de foment de la lectura i la cultura”.

Projecte fet realitat

Les obres per a la construcció de l’Espai Ateneu han tingut un cost de 2,8 milions d’euros. Els treballs van reprendre’s amb èxit a l’octubre de l’any 2013 i es van acabar al cap de dotze mesos. Un cop acabada l’obra, els operaris han equipat l’edifici i han fet les darreres tasques d’adequació i col·locació del mobiliari. El darrer pas ha estat el que s’ha portat a terme durant els darrers mesos en què s’ha traslladat el fons documental de l’antiga Biblioteca al nou edifici. Finalment s’han fet les tasques de personalització de l’espai amb una imatge pròpia que recrea els símbols del municipi.

Darrera tecnologia

A la planta baixa hi ha l’àrea infantil, el retorn de préstecs, l’àrea de revistes i diaris i un espai de suport que compta amb una sala de formació. La Biblioteca disposa de la tecnologia RFID per a l’autopréstec que permet als usuaris fer de manera ràpida i senzilla les transaccions de préstec. La primera planta compta amb un espai de 300 metres quadrats per a l’àrea de música i cinema, llengua, literatura i cuina que es completa amb el racó de còmics i una àrea de descans i terrassa exterior. Finalment, a la segona planta hi haurà el material d’història, societat, ciència, tecnologia, filosofia i religió amb més de 250 metres quadrats.

Entrada en funcionament

La Biblioteca entrarà en funcionament aquest dilluns. Estarà oberta els matins de dimecres i divendres de 10 a 13.30 i els dissabtes de 10 a 14.00. i entre setmana obrirà cada tarda entre les 4 i dos quarts de 9 del vespre.

Activitats per celebrar l’estrena

Els actes culturals programats per donar la benvinguda al nou equipament començaran demà al matí amb una jornada de portes obertes. Al vespre el protagonisme es traslladarà a l’auditori Maria Carme Grauvilardell amb el recital de piano amb sorpreses a càrrec de la pianista de Sant Vicenç de Castellet Marina Rodríguez Brià. Les prop de 200 invitacions es van esgotar en poques hores. Diumenge es programarà una matinal infantil amb lectura de contes i espectacle per als més petits. Finalment, dilluns, coincidint amb l’entrada en funcionament de la Biblioteca, es presentarà el llibre L’espai Ateneu, història de la Societat Ateneu i la Biblioteca Salvador Vives Casajuana. L’acte començarà a les 8 del vespre i comptarà amb la participació dels autors Jordi Bonvehí i Jordi Suades.

Primeres exposicions

El nou Espai Ateneu compta programa des de l’inici tres retrospectives que ja es poden veure a la planta soterrada. Fins al 15 de maig el públic podrà visitar les exposicions L’Espai Ateneu, un espai amb memòria, 40 anys del Breny i Mostra d’artesania: construcció de maquetes i treballs en metall, de Jaume Pujol i Enric Berenguer.

Urbanització de la Plaça Clavé

Les obres a la Biblioteca han coincidit amb els treballs d’urbanització de la plaça Clavé que s’han materialitzat durant les darreres setmanes. La nova plaça presenta un paviment completament renovat, els contenidors de paper i vidre soterrats, unes franges amb els colors corporatius de l’Ajuntament i la substitució dels fanals de la part central.