La Generalitat té un termini de dos mesos per acceptar o rebutjar el pla de restauració de la muntanya de residus salins del Cogulló de Sallent (Bages) que ha presentat l'empresa minera Iberpotash. L'última paraula, però, la tindrà el Tribunal Superior de Justícia.

Tal i com va avançar Regió7 el passat dissabte, l´empresa Iberpotash ha entregat a la Generalitat el pla de restauració de la muntanya de residus del Cogulló, en el qual preveu el buidatge complet del runam en un termini de 50 anys. Ara, la Generalitat l´haurà de validar, i presentar-lo al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és qui hi tindrà l´última paraula.

Aquest pla ha de complir una sentència judicial dictada per aquest mateix tribunal l´octubre del 2011, en resposta a un contenciós presentat per l´advocat sallentí Sebastià Estradé contra la llicència ambiental atorgada pel Govern a l´empresa tres anys abans. Iberpotash va recórrer, però el Tribunal Suprem va desestimar parcialment el recurs el juliol passat, de manera que s´ha vist obligada a presentar el pla de restauració. La Generalitat l´esperava el novembre, però no s´ha entregat fins ara. De fet, fonts del departament d´Empresa i Ocupació (que és qui l´ha de validar) ahir encara no tenien físicament el document, però ho atribuïen al fet que aquests plans entren per altres departaments.

El pla apunta les línies de treball que han de permetre reduir el runam de la muntanya en cinc dècades, amb propostes que afecten tant l´empresa com la Generalitat. A grans trets, s´apunta la necessitat que el Govern executi les obres de desdoblament previstes del col·lector de salmorra per poder disposar de més volum de canonada per transportar l´aigua salina diluïda fins al mar. L´empresa calcula que li caldrien uns 3.325.000 metres cúbics anuals d´aigua per diluir 1 milió de tones de sal.

Per la seva banda, i pel que fa a la sal que no es dilueixi cap al mar, Iberpotash buscarà opcions de negoci per poder donar una major sortida a aquest residu, mirant que tingui un aprofitament comercial. Això requeriria també inversions en una millor estructura ferroviària per part de l´administració, que permeti, per exemple, transportar la sal fins al port en tren.

Es demana una fiança

Per altra banda, també s´ha d´haver fet constar una fiança per part de l´empresa de 14 milions d´euros fixats per la Generalitat per garantir que aquesta restitució es farà efectiva en els termes que s´exposen al pla de restauració.

Inicialment, la sentència dictada pel TSJC l´octubre del 2011 va considerar que la fiança demanada per la Generalitat en l´autorització ambiental (que es va recórrer) era insuficient. Pujava a 585.153 euros, i finalment es va canviar als 14 milions. De tota manera, l´empresa només n´haurà de pagar 7, perquè la llei permet una bonificació del 50 % quan la superfície afectada no està ubicada en un espai declarat d´interès natural, com és aquest cas.

Aquest pla de restauració suposa un pas endavant en la línia de compliment de la sentència dictada pel TSJC. Fruit d´aquella resolució judicial, en l´aprovació del POUM de Sallent, l´octubre passat, ja es van assenyalar unes primeres limitacions, i es va fixar el 30 de juny del 2017 com a data límit per continuar abocant al Cogulló. També es va acordar que l´alçada màxima que podria assolir aquesta muntanya artificial seria de 538 metres sobre el nivell del mar, i la superfície quedava delimitada a 47,5 hectàrees.