La 3a edició de la Festa Alícia't, que organitza la Fundació Alícia, inclourà, per primer cop, una jornada tècnica sobre salut i alimentació, que vol divulgar els projectes, investigacions i accions que la Fundació ha dut a terme els darrers anys en col·laboració amb diferents institucions sanitàries del país. La Jornada de Salut tindrà lloc el divendres 17 d'abril i ja compta amb uns 200 inscrits. També s'hi presentarà una col·lecció de publicacions amb recomanacions sobre l'alimentació per a les persones que pateixen càncer. La festa arribarà el cap de setmana amb l'organització de més de 200 activitats i 120 tallers als voltant de l'alimentació, que tindran capacitat per a unes 2.000 persones.

La festa de la cuina fàcil, sana i divertida que des de fa tres anys organitza la Fundació Alícia a Món Sant Benet inclourà enguany una jornada prèvia sobre salut i alimentació, que se celebrarà aquest divendres 17 d'abril. Durant tot el matí s'explicaran fins a onze projectes i investigacions desenvolupades per la Fundació en els darrers anys. La directora general de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marca Lacambra, ha ressaltat que un dels àmbits en què Alícia és diferencial és, precisament, en com l'alimentació incidir en la salut i això és, segons ella, "el que ens ha motivat a organitzar aquesta jornada".

El programa de la jornada s'estructura en tres línies diferents: la difusió dels bons hàbits alimentaris entre la població en general; la millora de l'alimentació de col·lectius amb necessitats especials; i les investigacions científiques relacionades amb la salut. Entre els projectes que es donaran a conèixer s'hi troben alguns treballs de recerca com ara com els gelats artesans poden beneficiar els pacients amb càncer i trastorns nutricionals o els efectes positius d'una dieta rica en sardina per als pacients de diabetis tipus 2. En total, seran 9 projectes que la Fundació Alícia ha dut a terme els darrers anys amb diferents hospitals i centres de recerca.

L'alimentació durant el tractament del càncer

Durant la Jornada de Salut també es presentarà una col·lecció de llibrets de petit format amb recomanacions alimentaries durant el tractament del càncer. Es tracta d'una publicació que la Fundació Alícia ha elaborat conjuntament amb l'Institut Català d'Oncologia i grups de pacients oncològics afectats per diferents tipus de càncer. La responsable del Departament de Salut d'Alícia, Elena Rovira, ha explicat que aquesta publicació "vol donar resposta a persones que estan sota tractament i que, per la raó que sigui, ja sigui pel propi càncer, pels efectes secundaris del tractament, pel desconeixement o per la por no acaben de menjar de la manera que ho haurien de fer".

La col·lecció 'Alimentació durant el tractament del càncer' constarà de nou publicacions que tenen l'objectiu de donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l'alimentació. Segons ha explicat Rovira, durant la Jornada de Salut de divendres es donarà a conèixer la primera publicació, que correspon a les recomanacions generals sobre l'alimentació durant un procés oncològic. Al llarg del 2015 i 2016 s'aniran publicant la resta de llibrets.

Més de 200 activitats durant tot el cap de setmana a la Festa Alícia't

La tercera edició de la Festa Alícia't arribarà el cap de setmana del 18 i 19 d'abril amb la programació de més de 200 activitats, entre les quals un total de 120 tallers dirigits a tots els públics. L'objectiu de la festa és ensenyar d'una forma lúdica a millorar els hàbits alimentaris a través de la pràctica d'un cuina saludable. En total, s'oferiran 12 tallers que ensenyaran a utilitzar productes i varietats autòctones a la cuina, a integrar l'ús del microones a la cuina diària o a com fer servir algunes de les tècniques i eines de cuina creades pels millors cuiners del país.

El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha expressat que la cuina és l'"eina que fem servir els humans per alimentar-nos" i, per tant, "a la Fundació el que fem és treballar amb les habilitats i els valors de la cuina i els donem a la gent". Segons Massanés, l'objectiu final és que "la gent mengi millor".