El jutge d'instrucció del Jutjat nº2 de Manresa ha resolt imputar el secretari accidental municipal de la junta de govern de Súria celebrada el 9 gener del 2012, Josep Peramiquel, en què es va aprovar la llicència d'obres majors per a l'obertura de l´accés a la rampa minera d´Iberpotash al municipi, actuació cabdal pel desenvolupament del seu pla d´ampliació d´extracció minera conegut com a Projecte Phoenix. Peramiquel, que és funcionari de l´Ajuntament de Súria des de l´any 1980, prestarà declaració el 27 de maig de 2015.

En un comunicat, Albert Junyent, regidor de la CUP a Sallent, assenyala que "Josep Peramiquel hauria informat favorablement sobre la concessió de l'autorització sabent la seva injustícia, segons el Fiscal en cap de Medi Ambient i Urbanisme del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)". També apunta que el Ministeri Fiscal "considera que hi ha indicis suficients per considerar que per part dels responsables municipals polítics de l'Ajuntament de Súria es va cometre un delicte continuat sobre l'ordenació del territori dels articles 320 i 74 del Codi Penal", en haver resolt "a favor de la concessió d'aquesta llicència sabent-ne la injustícia, a més d´haver omès la persecució de les infraccions urbanístiques" realitzades, delicte tipificat a l'article 320.2 d'aquest Codi Penal.

Des de l'Ajuntament de Súria, per la seva banda, s'assegura que des de fa més de 25 anys, una de les tasques habituals de Peramiquel ha estat i és actuar com a secretari municipal accidental en absència del funcionari titular. Aquesta funció ha estat exercida sota diferents corporacions municipals al llarg dels darrers mandats, i sempre en contacte molt estret amb el secretari titular.

Fonts municipals també detallen que "la tasca del secretari accidental és estrictament tècnica i no inclou cap mena de competències sobre l´aprovació o la promoció de projectes o iniciatives de competència municipal" i que, en el cas del tràmit de la llicència sobre l´obertura de la pista forestal provisional d´accés a la futura rampa de Cabanasses, "el secretari accidental es va limitar a emetre l´informe preceptiu habitual de totes les sol·licituds de llicències d´obres, sobre la base de l´informe urbanístic dels tècnics municipals".

El consistori també expressa "la màxima confiança en l´administració de justícia" i demana "el respecte de tothom a la presumpció d´innocència i als procediments judicials".