El jutge del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha inclòs un secretari accidental de l'Ajuntament de Súria en el llistat d'imputacions pel procediment obert per la llicència d'obres per a la construcció de la rampa de que Iberpotash construeix a la mina de per un pressumpte delicte de prevaricació. Per aquesta causa ja hi havia imputats fins ara l'alcalde surienc, Josep Maria Canudas, diversos regidors i tècnics municipals.

Ara s'ha fet extensiu també a Josep Peramiquel, per un acord pres en una junta de govern del gener del 2012 en que ell va haver d'exercir de secretari accidental, ja que el titular era en aquell moment de vacances. En aquella junta es va aprovar la llicència d'obres majors per a l'obertura de l'accés a la rampa. Segons va fer públic ahir la CUP -que és qui el febrer del 2013 es va personar com a acusació particular en el procediment penal obert contra l'alcalde de Súria i el seu equip de govern- Peremiquel hauria informat favorablement sobre la concessió de l'autorització "sabent la seva injustícia, segons el fiscal de Medi Ambient". El nou imputat haurà de prestar declaració el proper 27 de maig. Segons la CUP, el ministeri fiscal "considera que hi ha indicis suficients per considerar que per part dels responsables polítics de l'Ajuntament de Súria es va cometre un delicte continuat sobre l'ordenació del territori dels articles 320 i 74 del Codi Penal" a l'haver resolt "a favor de la concessió d'aquesta llicència sabent-ne la injustícia, a més d'haver omès la presecució de les infraccions urbanístiques".

Davant d'aquesta imputació, fonts de l'Ajuntament de Súria van posar en relleu ahir que en el cas del del tràmit de la llicència sobre l'obertura de la pista forestal provisional d'accés a la futura rampa de Cabanasses "el secretari accidental es va limitar a emetre l'informe preceptiu habitual de totes les sol.licituds de llicències d'obres, sobre la base de l'informe urbanístic dels tècnics municipals". En aquest sentit, subratllen que la tasca del secretari accidental "és estrictament tècnica i no inclou cap mena de competències sobre l'aprovació o la promoció de projectes o iniciatives de competència municipal". Les mateixes fonts també van posar en relleu que Peramiquel, funcionari de l'Ajuntament de Súria des del 1980, té entre les seves tasques habituals "actuar com a secretari municipal accidental en absència del funcionari titular. Aquesta funció ha estat exercida sota diferents corporacions municipals al llarg dels darrers mandats, i sempre en contacte molt estret amb el secretari titular".

Per la seva part, la CUP destaca que es va personar en aquest procediment "per posar en relleu el nostre màxim interès que la llei es compleixi tant per part de l'empresa com de l'administració i els responsables polítics, en els tràmits administratius d'obligat compliment i en la preservació del medi ambient".