Iberpotash veu amb bons ulls el nou pla director urbanístic (PDU) del Bages que ha presentat aquest dijous el Govern. Segons el secretari del consell d'administració d'Iberpotash, Joan Güell, es tracta d'una "oportunitat econòmica" per la comarca i pel país, ja que facilitarà que continuï el desenvolupament del Pla Phoenix, el "projecte industrial més important que hi ha actualment a Catalunya". Els responsables de la companyia destaquen que el PDU permetrà que l'empresa AkzoNobel s'instal·li el 2016 a prop de la planta d'Iberpotash i compri els residus salins per transformar-los en 'sal vacuum' d'elevada puresa, que després comercialitzarà, i evitar que aquests vagin a parar a la muntanya de sal.

A banda, els responsables d'Iberpotash també assenyalen que el PDU obre la porta a noves inversions, com la instal·lació d'una empresa del sector químic al Bages que aprofités la sal que actualment s'acumula en diverses muntanyes de la comarca. Actualment, el mercat europeu consumeix anualment 45 milions de tones sal, el que equival aproximadament a la quantitat que s'acumula actualment a la muntanya del Cogulló.

La companyia assenyala que la zona compta amb les "condicions geoestratègiques" adients per fer aquesta inversió, ja que disposa de la matèria primera necessària i d'una connexió ferroviària amb el Port de Barcelona per exportar el producte. El PDU permetrà també que l'activitat minera es retiri progressivament de Sallent i es concentri a Súria, que al 2018 podria arribar a produir 1,5 milions de tones de 'sal vacuum', a més de continuar amb l'extracció de potassa.

Güell ha apuntat que el PDU del Bages estableix el marc jurídic necessari perquè Iberpotash pugui prosseguir amb les seves inversions previstes al Pla Phoenix, que sumen en total 450 milions d'euros. Un estudi de l'any 2014 calcula en 4.075 treballadors la suma de l'ocupació directa i induïda de l'activitat minera al territori. Les operacions amb proveïdors realitzades durant el 2013 van ascendir a 147 milions d'euros i el 90% es van fer amb proveïdors ubicats a Catalunya.

Els responsables d'Iberpotash celebren que el pla del Govern resol les inversions de l'empresa "a curt termini", però que a mitjà termini caldrà millorar limitacions logístiques, com l'increment de la capacitat de transport de la línia de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que uneix Súria i Manresa. La companyia preveu que la capacitat actual d'aquesta línia aguantarà fins l'entrada en funcionament de la segona planta de sal a partir de 2018.