La minera del Bages tindrà el seu marc urbanístic legal per tenir resolt en el futur quina ha de ser o pot ser la seva activitat industrial. Iberpotash havia reclamat manta vegades que hi hagués unes regles de joc aprovades i reconegudes perquè les empreses puguin desenvolupar projectes sense la temença que en qualsevol moment poden tenir canvis de criteri sobre el marc legal que els obliguen a aturar o fer canvis sobre la marxa en els projectes que desenvolupen. L'empresa minera ha tingut molt males experiències en els darrers anys en matèria judicial, tant per les accions empreses a Sallent contra els runams salins com pel torpedinament judicial al seu projecte de creixement a Súria.

A partir d'avui, el govern de la Generalitat es posa a treballar en la redacció del Pla Director Urbanístic de l'Activitat Minera al Bages, un document que, en bona part, recollirà i donarà solució a les peticions de l'empresa minera Iberpotash (ara ICL Iberia), que és l'agent dominador a la comarca.

Va ser el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l'encarregat d'explicar l'inici de la redacció del document.

El pla ha de preveure els creixement de l'activitat a Súria, que ha de doblar la producció d'extracció de potassa per arribar al milió de tones anuals, i ha de suposar també poder posar en marxa les dues plantes de transformació de la sal avui residual en sal vacuum (producte de molt alta puresa destinat a la indústria química), fer una planta de sal granulada, augmentar les vies del trens de la planta de Súria i créixer, en general, cap al sud del terme municipal per poder-hi encabir totes les reformes i noves instal·lacions que preveu fer l'empresa.