Quan es parla del temps a Catalunya, Artés figura tot sovint als mapes, i encara més aquests dies que les temperatures són tan altes. L´origen és l´estació que la Generalitat té instal·lada als afores, enmig d´una vinya que hi ha passat el cementiri cap a la masia de Les Torres, i des de la qual es difonen diàriament les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

L´aparell és al marge d´un camí que passa entre els ceps, i no és estrany que, sent a la intempèrie, marqui valors extrems tant a l´estiu com a l´hivern, sosté l´amo de la vinya, Josep Crusellas. Però és que ja es tracta d´això; «s´ha posat al mig de la vinya per saber exactament quina humitat hi ha», sense noses. I és que l´estació està al servei del departament d´Agricultura, «que recull dades per optimitzar els tractaments contra les plagues» en funció del clima que hi ha en cada moment i, de passada, també és útil per al Meteocat.

Ja fa «deu o quinze anys» que el departament d´Agricultura va demanar a Crusellas poder instal·lar l´estació a la vinya. «No em pa- guen res», però més enllà «de l´orgull de saber que la temperatura que apareix als mitjans surt d´aquí», aquest aparell «és un bon servei per als pagesos perquè sabem quan ens convé més ensulfatar o realitzar determinats tractaments contra les plagues», sobre la base de la informació que el departament envia per correu electrònic a la DO Pla de Bages. L´aparell fa uns dos metres d´alçada, i mesura la temperatura, la pluja, la pressió atmosfèrica i la humitat, incloent-hi «la quantitat de rosada que els ceps agafen a la nit».

Un poble d´extrems

L´estació d´Artés dóna dades extremes per la seva ubicació, i perquè Artés ja és un poble d´extrems. Ahir mateix, de les estacions del Meteocat, la d´Artés va registrar la màxima més alta del Bages, amb 36,8 graus, i una de les més altes de les comarques centrals (a Oliana es va arribar als 37,1). I és que el poble «està enclotat en una vall», entre la serra de Calders, per un cantó, i les del Montcogul i Roques Albes, per l´altra, que provoca «una forta inversió tèrmica amb molta calor a l´estiu, i molt fred a l´hivern».

Ho diu Crusellas, i coincideix amb veïns del poble amb qui ha parlat aquest diari. Amb l´onada de calor, es fa difícil aquests dies trobar gent pel carrer en les hores de ple sol, i encara més quan a 2/4 de 2 les botigues abaixen persianes. Alguns aprofiten el matí per comprar, i altres a última hora de la tarda, i entremig, tan sols és plena la piscina, o les terrasses d´algun bar a l´ombra.

«Tan sols a Calders ja passa més aire, però aquí baix fa molta calor!», lamentava ahir Carme Casanova. Cada matí sol sortir a passejar mitja hora amb la seva mare, «però avui hem sortit de casa i de seguida hem anat a buscar l´ombra». Cap a les 11, seien en un banc, sota els arbres de la carretera de Sallent. Les acompanyava una veïna, Montserrat Riera, i recordava com «temps enrere, el pare i alguns veïns havien dormit al carrer amb sacs per la calor.

A l´ombra del parc

Camí del parc de Can Crusellas, uns joves es refrescaven a la font que hi ha a l´entrada mentre esperaven el bus que ahir al migdia els havia de portar al cine a Manresa. Dins el parc, alguns veïns seien als bancs, altres jeien a la gespa, i Maria Antònia Pérez va parar a fer un got a la terrassa amb el seu marit i la seva germana. I és que «amb tanta calor, necessito beure molta aigua i prendre algun gelat», explicava tot ventant-se amb un ventall «que m´enduc a tot arreu».

No gaire lluny, a l´ombra del parc, els germans Abraham i Eliú Martínez jugaven a futbol amb el seu avi Miquel. «Són vacances i ho hem d´aprofitar, encara que faci calor», explicaven, «cansats de de tancar-se a casa amb la Play. A la tarda ja anirem a la piscina».

Mentrestant, a Cal Quintana, Jordi Macià estava a punt de tancar el seu negoci de gelats fins a mitja tarda, «perquè ara tampoc no corre ningú». Amb aquesta calor ven el triple que un dia normal, fins al punt que ahir al migdia s´havia quedat sense orxata ni granissats neutres. «També es demanen moltes mousse a la terrassa, que porten fruita i refresquen més que els pastissets».