Jordi Folk, de 41 anys, és barceloní però fa un any i mig que viu a Castellbell i el Vilar. Fotògraf de professió i induït per la crisi, va decidir «donar una nova sortida» al seu negoci oferint imatges aèries captades amb drons. En té dos, i el 19 de setembre organitzarà amb l´Ajuntament unes jornades divulgatives sobre els drons a Castellbell.

El fenomen dels drons és relativament nou i està creixent molt. A què es deu?

Hi ha molt pocs sectors amb tant potencial de creixement com aquest. El que avui pot fer un dron no és ni una centèsima part del que podrà fer d'aquí a poc.

Quines són les aplicacions actuals dels drons?

Sobretot la fotografia i el vídeo. Però el sector que més està demanant l'ús de drons és l'agricultura, perquè veu molt clar l'abaratiment de costos que li suposa contractar un servei de drons. Per exemple, a un agricultor que vulgui fer un estudi de la qualitat de la terra o les collites, li costa una fortuna llogar l´empresa que li faci perquè requereix de molta maquinària, i en canvi, ho podria fer un dron amb molta menys inversió de diners i de temps. O en una inspecció industrial, per veure com està una torre elevada, cal contractar un especialista que faci escalada, quan també ho pot fer un dron en poca estona.

I de cara al futur, quines possibilitats obre aquesta tecnologia?

Algun dia veurem com es reparteix paqueteria i correu amb drons, però, a banda d'això, el que trobo més interessant són les seves aplicacions en emergències. Que una empresa de missatgeria s'estalviï diners està bé, però que es puguin salvar vides gràcies a la tecnologia, encara més. Pot contribuir a la recerca d'algú que està perdut en una zona inaccessible a la muntanya. Una possibilitat és buscar aquesta persona a través de la càmera que té incorporada el dron, que igualment és com buscar una agulla en un paller, però aquesta tecnologia obre un camp més ampli d'opcions. Oi que el més normal és que aquesta persona que està perduda no tingui cobertura de mòbil? Doncs donem-n´hi, fent volar diversos drons que facin de repetidor de senyal de mòbil perquè aquesta persona pugui trucar. El problema és que moltes d'aquestes aplicacions que ja existeixen no es poden dur a terme perquè la normativa no ho permet.

Hi ha un excés de restricció?

Hi ha un problema tecnològic de gestió. Un dron és una aeronau que ha de conviure amb altres aparells que volen, i aquesta convivència és el que s'ha de gestionar. Amb la llei actual, del juliol de l´any passat, un dron no pot pujar a més de 120 metres d'alçada, i no es pot allunyar a més de 500 metres del pilot. Per tecnologia es podria fer, però la llei no ho permet, i això limita molt les funcions dels drons. Tampoc es poden sobrevolar agrupacions de cases ni aglomeracions de persones, tot i que la llei tampoc especifica on són els límits d'una zona poblada, ni si una agrupació són 2 o 50 cases.

Bé hi ha d´haver una regulació...

Sí, però ben feta. I això és el més complicat, i segurament s'haurà d'anar canviant a mesura que vagi evolucionant el sector. És probable que anem veient canvis normatius constantment, i no tardarà gaire a haver-hi una legislació europea que ens obligui a tots. Ara cada estat té la seva regulació, i l'espanyola és de les més bones, en el sentit que és de les que més s'adeqüen al que crec que hauria de ser.

A banda de les limitacions legals, tothom pot fer volar un dron?

En l´àmbit professional cal un curs de pilot, una habilitació pràctica específica per a cada un dels models que pilotes, un certificat mèdic d'aviació, i una assegurança de responsabilitat civil. I s´ha de tenir una empresa operadora per poder treballar de forma comercial.

I si es vol com a hobby?

Per a l'ús lúdic no hi ha una regulació específica. Des de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria es diu que si es fan volar drons en un descampat i allunyat de persones i es compleixen les limitacions d'alçada i distància, no hi ha d'haver cap problema i no cal ser pilot. Des de l'associació sempre recomanem que si algú vol fer volar un dron per afició se'n vagi a un club d'aeromodelisme, on trobarà l'espai suficient, les condicions necessàries i la màxima seguretat. Les sancions que s'imposen són com les d'aviació. La més barata per a l'ús indegut d'un dron són 4.500 euros, i ja se n'han posat algunes a gent que fa realment bestieses. La gent ha de saber que no pot sortir a la plaça del poble amb un dron; s´hauria de començar a fer divulgació sobre l´ús d´aquests aparells, per pocs que n´hi hagi.

Quant pot costar un dron?

Varien molt. N´hi ha de petits per 20 euros, però també de professionals de 10.000 o 15.000 euros...