Maria del Mar Albajar (1970) ja és, a tots els efectes, la nova abadessa del monestir benedictí de Sant Benet de Montserrat. Beneïda ahir pel bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, monsenyor Agustí Cortés, a l’església del monestir veí de Santa Maria de Montserrat, la nova abadessa és la tercera que té la comunitat de monges benedictines des de la seva arribada a la muntanya montserratina l’any 1952 després de la fusió de les comunitats de Santa Clara de Barcelona i de Sant Benet de Mataró. Va ser escollida l’onze de juny en votació secreta entre les monges de la comunitat que no superen els 70 anys i substitueix Montserrat Viñas i Santos perquè ja passa dels 70 anys. Es dóna la circumstància que la nova abadessa és neboda de l’anterior.

Davant uns cinc-cents convidats i representants de comunitats benedictines que omplien l’església montserratina, el bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat va recordar a la nova abadessa les obligacions principals que li dóna la Regla de Sant Benet: tenir cura amorosa de la comunitat però també ferma i la conveniència d’aplicar el discerniment per al bon govern que va més enllà del sentit comú i de l’aplicació de les normes.

El ritu de benedicció va ser sobri, ajustat a allò que cal fer, entre la lectura de l’Evangeli i el ritu de la comunió i en el presbiteri com a únic espai de celebració. Estirada a terra, Maria del Mar Albajar escoltà la lletania dels sants i, un cop incorporada de nou per ser beneïda, se li lliurà la Regla de Sant Benet i l’anell que la confirma davant de tothom com a nova abadessa de Sant Benet de Montserrat. En iniciar la cerimònia, la nova abadessa només duia com a distintiu la creu pectoral.

Durant les dues hores que va durar l’acte amb ofici inclòs, es va tancar l’accés a l’església, si bé es va mantenir obert el corredor lateral que du al del Cambril.

Reapareix la monja Forcades i actuació d’In Crescendo

La religiosa de Sant Benet de Montserrat Teresa Forcades, que aquests darrers mesos havia tingut un protagonisme públic encapçalant Procés Constituent al costat d’Arcadi Oliveres fins al punt d’haver demanat una excedència de l’orde religiós, va participar com una monja més de la comunitat benedictina, va auxiliar com a metgessa que és el pare de la nova abadessa, que va mostrar una molt lleugera indisposició per l’emoció del moment, i va ser abraçada per Maria del Mar Albajar com totes les altres monges un cop acabat el ritu de benedicció en un moment de clara complicitat entre totes dues; ambdues monges pertanyen a la nova generació de religioses del monestir. També hi va ser la cantant Lídia Pujol, molt relacionada personalment amb la comunitat de Sant Benet, que no va parar de filmar, i van tancar el programa la coral In crescendo, guanyadora del programa de TV3 Oh happy day, una integrant de la qual també és neboda de l’abadessa.