20 de setembre de 2015
20.09.2015

Tercera abadessa a Sant Benet de Montserrat

Maria del Mar Albajar, nascuda l´any 1970, pren les regnes del monestir un cop beneïda pel bisbe de Sant Feliu

21.09.2015 | 13:55
Tercera abadessa a Sant Benet de Montserrat

Maria del Mar Albajar (1970) ja és, a tots els efectes, la nova abadessa del monestir benedictí de Sant Benet de Montserrat. Beneïda ahir pel bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, monsenyor Agustí Cortés, a l´església del monestir veí de Santa Maria de Montserrat, la nova abadessa és la tercera que té la comunitat de monges benedictines des de la seva arribada a la muntanya montserratina l´any 1952 després de la fusió de les comunitats de Santa Clara de Barcelona i de Sant Benet de Mataró. Va ser escollida l´onze de juny en votació secreta entre les monges de la comunitat que no superen els 70 anys i substitueix Montserrat Viñas i Santos perquè ja passa dels 70 anys. Es dóna la circumstància que la nova abadessa és neboda de l´anterior.

Davant uns cinc-cents convidats i representants de comunitats benedictines que omplien l´església montserratina, el bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat va recordar a la nova abadessa les obligacions principals que li dóna la Regla de Sant Benet: tenir cura amorosa de la comunitat però també ferma i la conveniència d´aplicar el discerniment per al bon govern que va més enllà del sentit comú i de l´aplicació de les normes.

El ritu de benedicció va ser sobri, ajustat a allò que cal fer, entre la lectura de l´Evangeli i el ritu de la comunió i en el presbiteri com a únic espai de celebració. Estirada a terra, Maria del Mar Albajar escoltà la lletania dels sants i, un cop incorporada de nou per ser beneïda, se li lliurà la Regla de Sant Benet i l´anell que la confirma davant de tothom com a nova abadessa de Sant Benet de Montserrat. En iniciar la cerimònia, la nova abadessa només duia com a distintiu la creu pectoral.

Durant les dues hores que va durar l´acte amb ofici inclòs, es va tancar l´accés a l´església, si bé es va mantenir obert el corredor lateral que du al del Cambril.

Reapareix la monja Forcades i actuació d´In Crescendo

La religiosa de Sant Benet de Montserrat Teresa Forcades, que aquests darrers mesos havia tingut un protagonisme públic encapçalant Procés Constituent al costat d´Arcadi Oliveres fins al punt d´haver demanat una excedència de l´orde religiós, va participar com una monja més de la comunitat benedictina, va auxiliar com a metgessa que és el pare de la nova abadessa, que va mostrar una molt lleugera indisposició per l´emoció del moment, i va ser abraçada per Maria del Mar Albajar com totes les altres monges un cop acabat el ritu de benedicció en un moment de clara complicitat entre totes dues; ambdues monges pertanyen a la nova generació de religioses del monestir. També hi va ser la cantant Lídia Pujol, molt relacionada personalment amb la comunitat de Sant Benet, que no va parar de filmar, i van tancar el programa la coral In crescendo, guanyadora del programa de TV3 Oh happy day, una integrant de la qual també és neboda de l´abadessa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18