La carpeta que la Comissió Europea va obrir fa més d'un any sobre les possibles afectacions ambientals que podrien tenir els runams de les mines de potassa del Bages no només segueix oberta, sinó que a més hi ha afegit un nou front, que en darrera instància podria acabar portant el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'ens comunitari ha adreçat al govern d'Espanya (ja que els seus interlocutors són sempre els Estats) un requeriment -tècnicament s'anomena carta de citació addicional- respecte a la situació de les muntanyes de residus salins perquè l'executiu aporti els seus argument sobre quina és la situació d'aquests dipòsits amb relació a la possible contaminació de rius i aqüífers. Fonts de l'oficina de Barcelona de la Comissió Europea han confirmat a Regió7 que aquesta petició formal es va fer efectiva a final del mes de setembre passat com una segona via d'investigació sobre les possibles afectacions ambientals.

L'organisme europeu va anunciar formalment fa més d'un any (vegeu edició de l'11 de juliol del 2014) que havia obert un procediment sancionador a l'Estat espanyol per possible infracció de les normatives europees que regulen el tractament de residus en el cas dels runams salins del Bages. En aquell moment ja s'instava el govern d'Espanya que exposés els seus arguments sobre la situació d'aquests dipòsits, ja que la comissió -arran d'una denúncia presentada pel veterà advocat sallentí Sebastià Estradé- hi veia indicis de delicte.

Ara, i en el decurs de les indagacions fetes, el comissionat europeu de Medi Ambient considera que els runams podrien estar infringint una segona directiva europea, en aquest cas la de l'aigua, pels efectes (contaminació per salinització) que podrien tenir sobre rius i aqüífers les escorrenties dels materials dipositats. En aquest cas també es requereix a l'executiu espanyol que exposi els seus arguments de defensa sobre una situació -la dels runams- que l'organisme europeu considera que presenta aspectes sensibles d'incórrer en una possible infracció. A partir d'aquests arguments que exposi l'Estat espanyol i de les indagacions que continuï fent la Comissió, l'ens europeu determinarà si trasllada o no l'expedient a la via contenciosa.