El retaule del Roser, el conjunt escultòric del barroc que des de fa set anys és motiu de disputa entre Manresa i Salelles, és propietat d´aquesta parròquia situada en terme de Sant Salvador de Guardiola. Així ho determina una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona, que d´aquesta manera resol el litigi emprès el 2008 per la parròquia de Sant Sadurní de Salelles i l´Associació Pro Retaules de Salelles contra el consistori manresà, que actualment té aquesta peça a les seves mans i que es mostra al Museu Comarcal.

La resolució del magistrat és diàfana. Declara que «el retaule del Roser és propietat de la parròquia de Sant Sadurní de Salelles» i que «ha de ser restituït al seu propietari perquè aquest l´exhibeixi en aquesta parròquia. És a dir, dóna tota la raó als recurrents i la seva decisió els ha de permetre fer efectiu el desig que set anys enrere els va moure a emprendre la via judicial: poder lluir la peça en el lloc per al qual va ser creat, a l´església de Salelles.

Formalment, el litigi el van emprendre la parròquia i l´entitat contra una resolució de l´Ajuntament de Manresa del desembre del 2010 en que no admetia el retorn del retaule, en resposta a la petició que el rector i els veïns de Salelles n´havien fet prèviament per via administrativa. El que ha dirimit el magistrat del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona és la propietat de l´obra, en aquest cas en favor de la parròquia.

D'on ve el conflicte?

L´obra disputada té més de 300 anys d´antiguitat. El retaule de la Mare de Déu del Roser, obra de l´escultor manresà Miquel Vidal, es va construir l´any 1638 expressament per a la capella del Roser de l´església de Sant Sadurní de Salelles. Va costar 325 lliures catalanes, que van pagar els veïns del poble durant set anys.

Durant segles va restar a la parròquia, però va esclatar la guerra civil, i els comitès revolucionaris van convertir-se en el pitjor enemic del clergat a la rereguarda. La preservació del retaule perillava. L´obra va desaparèixer entre el 25 i el 30 de juliol del 1936, pocs dies després que esclatés el conflicte. Els veïns del poble la van amagar a la Cova, i d´allà va passar a formar part de l´Arxiu Comarcal de Manresa. Fins fa pocs anys, però, es donava per perdut.

L´abril del 2008, quan veïns vinculats a la parròquia de Salelles, al terme municipal de Sant Salvador de Guardiola, reclamen a l´Ajuntament de Manresa el retorn del retaule. Tot i que el poble sempre l´ha considerat seu, el debat sobre la propietat de l´obra queda aparcat a mesura que les dues parts busquen un acord pel que fa al seu lloc d´exhibició. El govern municipal, aleshores liderat pel socialista Josep Camprubí, arriba a considerar la cessió permanent del conjunt escultòric mantenint-ne la titularitat pública. Un dels motius que va dur la parròquia a reprendre el litigi legal va ser el fet que les mesures de seguretat necessàries per exhibir un fragment de l´obra siguin les mateixes que les que es reclamen per presentar-la en el seu conjunt.