Veïns i entitats de Sant Fruitós de Bages i Santpedor han formalitzat un total de 129 instàncies per fer constar el seu malestar principalment pel "soroll constant" que fa l'avioneta que llança els saltadors en paracaigudes al reobert aeròdrom de Pujol i Muntalà.

La xifra, en números absoluts, és el 50% més gran que la de fa tres setmanes, tot i que cal tenir en compte que algunes de les instàncies les han formalitzades associacions de veïns, fet que fa elevar a més de 129 els afectats.

Paral·lelament, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquesta setmana l'aprovació inicial del Pla Director Urbanístic Aeroportuari (PDUA) de l'aeròdrom, que afecta els municipis de Sant Fruitós, Sallent, Santpedor i Manresa. És el document marc que haurà de regir el futur funcionament de la instal·lació, així com els usos (nombre de vols i volum de trànsit) que en podrà fer l'empresa SkyDiveBCN, que explota l'activitat de salts.

Es tracta de la primera de les aprovacions que administrativament ha de superar el pla per ser aprovat de manera definitiva. En aquesta fase prèvia, un cop feta l'aprovació anomenada inicial, s'obre un període d'al·legacions en el qual tots els afectats poden dir-hi la seva, ja siguin veïns a títol individual, entitats o ajuntaments. El període és de 45 dies, a comptar des del dimecres 14 d'octubre.

El regidor de Medi Ambient de Santpedor, Josep Illa, ha detallat que, a banda de les al·legacions de caràcter tècnic que elaboraran els serveis municipals (com les emmarcades a l'afectació que pot tenir l'activitat sobre el medi i la fauna en indrets com els aiguamolls de la Bòbila), el consistori redactarà també una al·legació que recollirà "totes les queixes i suggeriments que hem rebut". La idea, diu, és aprofitar el període d'al·legacions del PDUA per deixar constància de totes les sensibilitats.

L'Ajuntament de Sant Fruitós organitza una sessió informativa

Aquest proper dimecres, a 2/4 de 9 del vespre, a la sala del Nexe, integrants de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, oferiran una sessió informativa oberta a la població sobre l’aeròdrom i el Pla Director Urbanístic Aeroportuari. Aquest document, que té un abast per a tot Catalunya, regula equipaments com l’aeròdrom ubicat al terme de Sant Fruitós.