Es molt més que una peça de museu. Per als habitants de Salelles el retaule del Roser és un símbol de la identitat del nucli del qual parlen els avis quan rememoren la seva infantesa. Per aquest motiu, els veïns del poble, situat al terme municipal de Sant Salvador de Guardiola, tenien ganes de celebrar el conveni segellat entre la parròquia de Sant Sadurní de Salelles i l'Ajuntament de Manresa en què s'acorda el retorn del conjunt escultòric al nucli. El dissabte dia 7 de novembre al vespre es va oficiar una missa que es va rematar amb un piscolabis a la rectoria. Brindaven perquè els anys de lluita per recuperar la peça finalment han donat fruits.

Mossèn Manel López va posar el punt final a la missa tot dient: «podeu marxar en pau... I enhorabona!». Hi havia unes 70 persones a l´ofici, més del doble dels que hi van amb regularitat. Al nucli i a les masies del voltant hi ha prop d´un centenar d'habitants. No només hi havia persones grans, sinó famílies que tenien ganes de donar-se la mà amb complicitat. «Salelles no té ajuntament propi i les festes tradicionals, amb missa inclosa, són un element de cohesió entre tots nosaltres. Per aquest motiu és tan important tenir una altra vegada el retaule», afirmava Valentí Tatjé, que va assistir a la petita celebració per felicitar les persones que des del 2007 han estat batallant per recuperar-lo.

Els veïns tenen la sensació d'estar recuperant una part del seu passat que només restava viva en les antigues històries que expliquen les persones grans. El president de l'Associació de Veïns de Sant Sadurní de Salelles, Xavier Vilajoana, feia sonar la copa de cava amb la de la resta de persones que es van afegir al piscolabis. «Avui estic recordant la mare, el tiet, la tieta... Ho estic vivint amb emoció perquè veig molta emotivitat en la gent gran del nucli que va veure el retaule a l´església i que els fa il·lusió tornar-lo a veure aquí», deia mentre parlava amb altres habitants del nucli.

A la missa, mossèn López va recordar la importància de recuperar el retaule. Un cop acabat l´ofici, explicava a alguns feligresos on col·locaran el conjunt escultòric, que a partir del febrer els visitants podran contemplar a la capella del Roser, a l´ala esquerra de l´església. «La gent està molt contenta de l´anunci que el nucli tornarà a tenir el retaule. La petita celebració d´avui no s´ha anunciat enlloc i han vingut 70 persones», destacava el mossèn.

El conjunt escultòric està en mans de l´Ajuntament de Manresa, que el té exposat al Museu Comarcal, i tornarà a Salelles després que el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona determinés en una sentència que la peça és propietat de la parròquia. A principis de novembre, a més, es va signar l´acord sobre el manteniment del retaule.

Algunes de les persones que van assistir a la missa de dissabte deien viure un moment especial perquè hi ha un vincle entre el retaule i la història familiar. Alguns recordaven com a l´inici de la guerra civil algunes persones del poble van desmuntar peça per peça el retaule per protegir-lo i el van enviar a la Cova de Sant Ignasi de Manresa.

Rosa Fargas, presidenta de l´Associació Pro Retaule, i una de les persones que han encapçalat des del 2007 el moviment veïnal per fer retornar el conjunt escultòric, afirmava sentir que havia posat el seu «gra de sorra» pel nucli. «Estic contenta, però ho estaré molt més quan torni a veure el retaule aquí, amb nosaltres». Fargas rebia la felicitació de tothom dissabte a la nit. Ara, les converses se centren en com se celebrarà l´arribada d´aquest símbol de Salelles.