La Generalitat i l'empresa Iberpotash van deixar clar ahir que, malgrat els pronunciaments judicials, estan disposats a dur fins al final el calendari que s'havien fixat per a l'explotació minera del sector Sallent -que des de fa temps ja és sabut que està destinat a un tancament a curt termini- i, per derivació, per als abocaments al runam salí del Cogulló. Govern i ICL Iberia -matriu d'Iberpotash- van firmar ahir un acord que pretén deixar clar els compromisos per a ambdues bandes. Per part de l'empresa, els d'inversió en els nous plans de creixement immediats, i els de resolució a mitjà-llarg termini de les problemàtiques ambientals, per part de l'empresa. Però també, per part de la Generalitat, el compromís que, perquè l'empresa pugui fer la transició prevista, pugui continuar utilitzant el runam del Cogulló com a dipòsit fins a mitjan 2017 -tal com ja s'havia fixat fa un any- i que, per tant, Iberpotash disposi d'aquests dos anys i mig de coll per al tancament del front d'explotació de Sallent.

El conveni el van signar ahir al matí els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d'Empresa i Ocupació, Feli Puig, per part del Govern; i el president executiu d'ICL Iberia, José Antonio Martínez Álamo, i el secretari del consell d'administració, Joan Güell, per part de l'empresa.

Dels compromisos que s'expressen en l'acord pràcticament no n'hi ha cap de nou. En algun moment o altre dels plans anunciats en els dos darrers anys ja s'havien explicitat. Però el que pren més valor és la posada en escena, amb dos consellers del Govern i els representants de l'empresa formalitzant un document conjunt de compromisos mutus, i, encara més, el moment. La firma de l'acord arriba un mes i mig després que el Tribunal Suprem elevés a ferma la sentència que declara nul·la l'autorització ambiental que des del 2008 empara l'activitat minera en aquest sector de Sallent-Balsareny. I just tres dies després que Regió7 publiqués que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha comunicat formalment a la Generalitat que la llicència que va concedir està invalidada, per la qual cosa té dos mesos per executar la sentència.

Una sentència que per als impulsors del contenciós que ha acabat amb aquesta resolució judicial -l'Associació de Veïns de la Rampinya de Sallent- hauria de passar, d'entrada, per l'aturada immediata dels abocaments al runam del Cogulló, ja que entenen que amb l'autorització anul·lada tota activitat que es desenvolupa sota el seu paraigua queda desemparada i fora de la legalitat. El document firmat ahir pel Govern deixa clar, però, que la intenció és, precisament, permetre l'activitat fins d'aquí a dos anys i mig.