Una tortuga d'esperons africana de 26 quilos, porcs vietnamites que campen per Montserrat o serps del blat de moro pròpies de Maryland i Nova Jersey. Són només alguns dels exemples de fauna exòtica que s´han trobat en el darrer any al Bages. Animals que un dia van ser mascotes i que més tard van ser abandonats en boscos i parcs de la comarca. Espècies pròpies de l´altra punta del món que, en alguns casos, també s´escapen soletes de les cases on viuen.

Els Agents Rurals s´encarreguen de recollir-les i de calmar els primers esglais. I és que topar amb una serp o una iguana al terrat de casa no acostuma a fer gaire gràcia a ningú.

Jaume Torralba, cap de l´Àrea Regional de la Catalunya Central dels Agents Rurals, explica que la majoria d´animals que recullen són espècies salvatges autòctones. És el cas de la serp blanca que es va trobar el maig passat en una terrassa de Navarcles. Els propietaris de l´immoble feia dies que la veien de tant en tant «i els feia por». Els Agents Rurals la van acabar localitzant amagada en una escletxa. Van constatar que es tractava d´una serp blanca comuna i la van retornar al medi.

També hi ha, però, animals vinguts d´arreu del món «que ara es troben pels nous costums de tenir-los com a animals de companyia». Els més habituals són la tortuga de Florida i les cotorres (que en ciutats com Barcelona s´han convertit en una autèntica plaga). De manera més puntual també es troben «tortugues grans o serps estranyes», així com llangardaixos exòtics (tres d´ells rescatats a la comarca el darrer any).

26 quilos de tortuga

Un d´aquests animals exòtics rars és la tortuga d´esperons africana (Geochelone sulcata), pròpia del Sahel. Torralba detalla que va ser trobada aquest setembre a la carretera de Viver i Serrateix per un ciutadà, que la va lliurar a la Policia Local de Navàs. El cos policial va avisar els Agents Rurals, que la van anar a buscar. Torralba relata que «l´havíem de portar a Masquefa, al Centre de Recuperació d´Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), però just l´endemà la propietària es va personar a la Policia Local per reclamar-la».

Una tortuga d'esperons africana. FOTO: Agents Rurals

En aquests casos, els Agents Rurals comproven que la documentació estigui en regla i que l´animal sigui de procedència legal. Si és així, «es retorna al propietari i se li recorda que està obligat a tenir l´animal en condicions higièniques i sanitàries de seguretat, que vol dir que no es torni a escapar». A Navàs, la propietària va aportar la documentació acreditativa de la seva tinença legal «i se li va retornar».

Les de Florida, un boom

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central assegura que «un dels booms més importants és la tortuga de Florida. Ara, finalment, se n´ha prohibit la comercialització, però, és clar, se´n van vendre tantes que n´hi ha moltes». Al Bages, des de començament d´any, se n´han rescatat onze.

Torralba remarca que al seu moment també hi va haver un boom d´iguanes «que ara sembla que ha baixat». Sobretot, diu, «les trobem en parcs urbans i també als rius, perquè busquen aigua, una acció que també acostumen a fer les tortugues».

Una iguana saltimbanqui apareguda en un jardí. FOTO: Agents Rurals.

I, ara, «s´ha posat de moda la falsa coral i la serp del blat de moro». Aquesta darrera és una espècie que té una àrea de distribució que va de Maryland i Nova Jersey fins a la costa del golf de Mèxic i que habita en prades i cultius. Actualment, però, la podem trobar extraviada per la comarca. Ni la falsa coral ni la serp del blat de moro són verinoses, «però quan algun veí topa amb alguna hi sol haver espants».

Aquesta serp blanca va aparèixer en un garatge de Navarcles. FOTO: Agents Rurals

El cop de mà dels veterinaris

Torralba destaca que gairebé tots els centres veterinaris de la Catalunya Central col·laboren amb els Agents Rurals. Si una persona topa amb un animal exòtic o protegit, pot trucar als Agents Rurals, però també pot portar l´animal a la clínica veterinària més propera.

És una opció que, explica, beneficia l´animal i els Agents, ja que, per una banda, el veterinari pot fer «la primera intervenció, una cura mínima bàsica d´urgència» i, de l´altra, al cos rural «ens va molt bé perquè ens permet programar les recollides. Si no, anem de bòlit. En canvi, si està en un centre veterinari sabem que l´animal té les primeres necessitats cobertes, i si aquell dia tenim més feina sabem que podem anar-lo a buscar més tard».

635 exemplars

Segons les dades facilitades pel departament d´Agricultura, s´han recollit 635 exemplars d´animals salvatges (entre exòtics i autòctons) aquest 2015 a les comarques de l´Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès i Osona. La «immensa majoria» és «fauna salvatge protegida autòctona».

Sobresurten els rapinyaires (xoriguers, aligots, mussols), els ocells insectívors (orenetes i falciots), mamífers (eriçons i ratpenats), rèptils (serp blanca i verda) i necròfags (voltors).

Gran part d´aquests animals es rescaten perquè han caigut dels nius, s´han electrocutat en una línia elèctrica o han sofert un atropellament. També hi ha animals ferits per trets, fruit «d´actes incívics».

Un porc vietnamita extraviat aparegut als Degotalls de Montserrat i adoptat per un veí. FOTO: Agents Rurals