Montsalat, la plataforma nascuda l'any 1997 per denunciar les afectacions dels runams salins, planteja que es faci una prova pilot al runam de la Botjosa de Sallent segellant-lo amb poliuretà projectat (un material que ja s'utilitza amb assiduïtat en la construcció com a aïllant tèrmic). Una prova que, convençuts que donaria resultats positius, l'entitat planteja que tot seguit es faci extensiva a la resta de dipòsits. Consideren que aquest seria un mètode perfeccionat del model que fa cinc anys es va aplicar al de Vilafruns, ja que en aquell cas es va realitzar amb làmines de polietilè superposades.

Mitjançant un comunicat publicat en el seu portal web, Montsalat considera que, més enllà de l'aprofitament que pugui tenir en el futur el material acumulat en aquestes muntanyes artificials, "la impermeabilització és una millora radical enfront els runams oberts i exposats, com s'ha vist a Vilafruns". Per aquest motiu proposen que es consideri l'ús de la tècnica de poliuretà projectat a pressió sobre els runams, "basant-nos en l'experiència del seu ús com a aïllant i impermeabilitzant en la construcció, i en els assajos realitzats amb èxit al laboratori d'aplicacions de Basf Poliuretans sobre blocs de residu salí".

Montsalat planteja que, després de fer una primera prova amb el de la Botjosa i d'aïllar-lo per complet, la mesura es faci extensiva al runam del Cogulló de Sallent "sense més abocaments", i finalment al del Fusteret de Súria, "en el qual es pot mantenir temporalment oberta una petita finestra on s'aboqui"