"Ha costat, perquè arrencar un equipament d'aquesta envergadura no és fàcil, però ara ja està". Són paraules de l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, que valorava satisfet el primer any de ple funcionament de la residència Can Jorba. Els números li donen la raó: la llar d'avis està actualment al 85% d'ocupació, amb 76 de les 90 places cobertes.

Són "bones" xifres que avalen els arguments dels que abans de projectar l'equipament asseguraven que era necessari. Abans de la llar d'avis de Can Jorba, Santpedor tenia una trentena de places públiques, concentrades a la residència municipal Sant Josep. El nou centre es veia com una oportunitat d'incrementar aquest tipus de places (a Santpedor també hi ha la residència Sant Francesc, que és privada).

La tancada d'aixeta de la Generalitat, però, va deixar la concertació de places en absolut stand-by justament quan la nova residència s'inaugurava. I va ser l'Ajuntament qui va assumir el cost de la subvenció, destinant una partida de 100.000 euros. El març del 2014, la consellera de Benestar, Neus Munté, demanava un "any de marge per poder valorar la concertació de places, al Bages i a tot Catalunya". Ahir, l'alcalde va explicar que els ajuts encara no s'han reactivat i va anunciar que l'Ajuntament se'n tornarà a fer càrrec el 2016 amb una partida similar. A més, va afegir que els interns poden tramitar l'anomenada Prestació Econòmica Vinculada (PEV).