Els escaladors que a partir d'ara vulguin obrir noves vies d'escalada i deixar-les equipades en el que és un dels grans santuaris d'aquesta pràctica esportiva, Montserrat, ho hauran de sol·licitar prèviament al patronat que gestiona el massís i obtenir-ne l'autorització. En cas que agents del parc detectin la presència de noves vies obertes sense permís se'n tramitarà una denúncia i es desequiparà.

El patronat té normativitzada la pràctica de l'escalada des del 2008 mitjançant un document que recull les diferents àrees on, de manera temporal o durant tot l'any, està prohibida l'activitat amb l'objectiu de conservar les aus rupícoles nidificants al Parc Natural. Ara, però, s'ha fet un pas més enllà, i des d'aquest any també s'estableix un control per a l'habilitació de noves vies. Els escaladors hauran de presentar primer una sol·licitud, que serà estudiada per una comissió tècnica de regulació de l'escalada, vies ferrades i canals equipades. Es tindran en compte factors com la zona concreta on es vulgui obrir i el caràcter que es pretengui donar a l'itinerari.

El patronat ha establert diferents criteris perquè els escaladors els tinguin en compte abans de fer la petició. Com a mesura de seguretat, s'estableix que els itineraris hauran de respectar una distància mínima respecte d'altres vies veïnes per no generar dubtes dels recorreguts, i que els ancoratges han de ser homologats. Com a criteris per evitar l'impacte ambiental i paisatgístic, es requereix que es deixi la roca el màxim de neta d'ancoratges, i no es permet la utilització d'ancoratges químics i resines sintètiques o preses artificials, com tampoc la utilització de pintura per marcar la situació, el nom o la dificultat de la via. Tampoc no es permet deixar cordes fixes instal·lades de manera permanent ni material fix de colors.