El desconcert que han generat entre els usuaris de l'autopista de Terrassa-Manresa les noves bonificacions que s'hi apliquen des del 4 de gener passat els dies feiners i hores punta es pot atribuir, en bona part, a la falta de concreció per part de la Generalitat sobre les limitacions que incorporen els descomptes. Apareixen en el decret del juliol passat en què s'aprovaven les noves tarifes, però el Govern mai no les va explicar públicament.

El desconeixement generalitzat de l'existència d'aquestes exempcions (fins que Regió7 les va fer públiques la setmana passada) ha aixecat molta polseguera entre els usuaris pel temor que se'ls faci pagar per un trajecte que consideraven que estava bonificat. I és que, si ens atenem a les exempcions del decret, i sobre les quals fins ahir havia informat tant Autema com el Govern, es pot dir que només hi ha bonificació si el trajecte comença i acaba al Bages i no hi ha continuïtat fora d'aquesta comarca, encara que sigui per carreteres sense peatge.

El control suposadament es fa mitjançant un sistema d'arcs situats a les entrades i sortides de l'autopista i a les carreteres que queden excloses del descompte. Però davant d'aquest desconcert, i a petició d'agents polítics del territori i el Consorci Viari de la Catalunya Central, la Generalitat ha volgut adreçar un missatge de tranquil·litat als usuaris de l'autopista després que ahir va assegurar que no té intenció d'aplicar les exempcions en qüestió.

L'embolic que s'ha generat per tot plegat neix en la desinformació que hi ha hagut per part de la Generalitat des de bon principi. I és que en les diverses comunicacions emeses pel departament de Territori i Sostenibilitat per informar de les bonificacions a l'autopista abans de la seva aplicació, es parlava de descomptes "per a moviments interns", amb referència a la comarca del Bages, però en cap cas s'especificaven les exempcions que hi havia en aquests descomptes.

Ni tan sols en la visita per presentar la proposta que va fer el desembre del 2014 al Bages l´aleshores conseller de Territori Sostenibilitat, Santi Vila, es va parlar d´aquestes exempcions.