Iberpotash no va voler fer ahir cap manifestació oficial sobre la investigació oberta per la Comissió Europea, però fons de l'empresa van insistir que aquesta sempre ha complert la legalitat i que considera la investigació de Brussel·les una conseqüència de la "guerra comercial oberta" per la competència salinera amb l'empresa que explota les mines bagenques.

L'empresa minera dóna per fet que la denúncia que motiva la investigació provindria de l'Associació Ibèrica de Fabricants de Sal (Afasal), amb els representats de la qual ahir no va ser possible contactar. El comunicat fet públic ahir per Brussel·les no precisa qui és el denunciant, però apunta que va ser el 2012 quan la Comissió Europea va rebre la denúncia que motiva ara la investigació. I va ser just el 2012 quan la patronal de la sal va presentar diverses denúncies davant diferents organismes contra l'activitat d'Iberpotash, que llavors posava en marxa el pla Phoenix. Una ofensiva legal que ja va ser assenyalada per l'empresa minera com una acció premeditada per entorpir el desenvolupament de l'ambiciós pla industrial bagenc.

L'empresa minera insisteix que Iberpotash "no és part del procés" al qual es refereix la denúncia, ja que la demanda, segons defensa Iberpotash, estaria enfocada a delimitar les responsabilitats de les administracions de l'estat i catalana sobre els pretesos beneficis atorgats a l'empresa minera.

Sobre les garanties financeres imposades "per complir les seves obligacions de protecció mediambiental", l'empresa recorda que actualment no estan fixades en els dos milions d'euros a què es refereix la investigació oberta per la CE (sobre la base de la denúncia presentada fa gairebé quatre anys), sinó que avui sumen, entre les explotacions de Sallent i Súria, prop de 14 milions d'euros. La de Sallent ja és una garantia establerta, mentre que la de Súria, de l'entorn de 7 milions d'euros, està pendent d'una ratificació judicial després que l'advocat Sebastià Estradé reclamés als tribunals una fiança de 120 milions fins a l'any 2035.