Unes 130 persones han participat en una visita patrimonial per les instal·lacions de les mines de Súria que l'Ajuntament d'aquesta població ha organitzat en el marc de les festes de Sant Sebastià que se celebren aquests dies.

La visita s'ha muntat com cada any amb l'objectiu de mostrar el llegat industrial vinculat a la mina que ha estat tan trascendental al municipi. Per fer-ho, en aquesta edició s'ha triat el castellet del pou I i l'antiga xemeneia, que són dues de les construccions més emblemàtiques del recinte miner surienc.

En el transcurs de la visita, els participants van poder rebre les explicacions de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, i el recorregut es va organitzar en petits grups de persones dirigides en tot moment pel personal de l'empresa ICL-Iberpotash, que actualment explota les mines.

Amb la visita guiada, els participants van poder descobrir la importància històrica que han tingut aquestes instal·lacions i el patrimoni miner i industrial en general per a l'activitat econòmica de Súria. En aquest sentit, Fàbrega va destacar la rellevància de les instal·lacions productives i els espais residencials construïts per iniciativa de la companyia belga Solvay durant els primers anys de l'activitat minera, fa gairebé un segle. Fàbrega va explicar que Solvay va implantar a Súria una arquitectura i un urbanisme racionalistes i funcionals, en la línia dels criteris més avançats de l'Europa de l'època, la qual cosa ha contribuït a la seva supervivència al llarg del temps.

Acabada la visita, les persones que hi van assistir, van rebre una publicació original de l'estudiós surienc sobre la història del castellet i de la xemeneia.