La problemàtica de les beques de menjador que el Consell del Bages ha denunciat en els darrers anys s'ha evidenciat en els resultats de les adjudicacions per al curs actual. L'ens comarcal critica que el barem de la Generalitat sigui establir unes condicions molt restrictives per concedir les que cobreixen el 100% del cost, i que darrere només hi hagi un segon tram que en cobreix la meitat, la qual cosa suposa igualment un gran esforç econòmic per a les famílies que les obtenen.

El resultat d'aquests criteris traslladats a les xifres d'aquest curs -que el Consell va fer públiques ahir- és que del total de 2.548 sol·licituds, se n'han concedit 1.956 (per tant, se n'ha denegat gairebé una quarta part). El més rellevant, però, és que d'aquest total d'atorgades només 113 (el 5,7%) cobreixen la totalitat del cost dels àpats, mentre que 1.823 (el 94%) només corresponen a la meitat del preu.

Moltes d'aquestes famílies no poden fer ús d'aquest servei si n'han d'assumir el 50%. Per evitar que hagin de renunciar a la beca se'ls ofereix la possibilitat de compactar l'ajut, i el resultat ha estat que 1.192 (65%) han sol·licitat la compactació. Amb aquesta opció, els alumnes dinen a l'escola gratuïtament entre 2 i 3 dies per setmana però no es garanteix un àpat diari a alumnes que el necessiten. En alguns municipis, els mateixos Ajuntaments fan aportacions per subvencionar el preu restant del menjador a aquelles famílies que més ho necessiten.

El Consell Comarcal del Bages considera que la modificació del sistema ha provocat que es donin més beques però de menys qualitat, i que no es garanteix que els nens puguin menjar de forma adequada.