El sol va estar tapat durant bona part del matí, però la Festa dels Traginers és una de les grans cites festives a la Catalunya Central al voltant del dia de Sant Antoni Abat i per aquest motiu les poques adversitats meteorològiques del dia no van aconseguir deslluir la celebració, que va aconseguir congregar als carrers del municipi milers de persones per veure la tradicional desfilada. Una jornada especial perquè ahir el bisbe de Solsona, Xavier Novell, va ser a la població beneint el bestiar que va participar a la cavalcada.

Tot i que la majoria de carruatges són d'habitants del municipi que es dediquen a l'activitat ramadera o de la mateixa organització, ahir hi havia carruatges de fora. Els assistents en van poder veure de l'Associació dels Tres Tombs d'Anglesola (l'Urgell), que presumien de portar el carro més gran de Catalunya, ja que podia transportar 3.200 quilograms de càrrega. A part, també hi van ser presents ramaders provinents de França, Bèlgica i Suïssa, països on hi ha una gran afició pel món del cavall i la mula i que volien participar a la festa de Balsareny per la seva importància dins de les cercaviles de cavalls que tenen lloc a Catalunya per aquestes dates.

La comitiva equina va començar el seu recorregut a 2/4 de 12 del migdia, però molta estona abans milers de persones ja passejaven pels carrers del poble. La guarnició del bestiar s'ha convertit també en un reclam i molta gent vol veure com preparen els carruatges.

Ahir el mercat artesanal va adquirir un to festiu. Es va introduir la música en directe al carrer amb la finalitat de potenciar-lo. "Al matí, el mercat el mercat funciona i hi va molta gent, però d'aquesta manera li donem un to més festiu. Ho fem perquè a la tarda vingui més gent al mercat, ja que la gent sol anar a les carreres i el mercat queda més buit", explicava Àngel Ribalta, president de la comissió de la festa.