Els equips d´atenció primària de Súria i de Navarcles-Sant Fruitós-Santpedor de l´ICS a la Catalunya Central han fet un estudi entre gairebé 200 alumnes de 1r d´ESO de sis poblacions bagenques, per valorar el nivell d´incidència del tabaquisme passiu entre aquest col·lectiu. Els resultats apunten que un 57% dels alumnes, d´entre onze i catorze anys, pateixen tabaquisme passiu a casa.

Tot i que, segons l´estudi, el 92% dels joves són conscients de les afectacions que els pot suposar el fum aspirat, un 48% pertanyen a famílies en què algun dels pares és fumador. Del 57% que són víctimes de tabaquisme passiu, un 49% pateixen aquest tipus de tabaquisme a la mateixa habitació i un 36%, al cotxe. En el 84% dels casos, la causa del tabaquisme passiu són els pares.

Les dades „que es van presentar a la VI Jornada de Prevención y Control del Tabaquismo del Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo i a la V Jornada del Pla de Salut de Catalunya„, s´han obtingut a través d´una enquesta anònima realitzada a joves de Navarcles, Talamanca, Mura, Súria, Callús i Palà que estudien en instituts de Navarcles i Súria.

D´entre les principals conclusions de l´estudi, els professionals sanitaris apunten la conveniència de redoblar els esforços per tractar i donar informació als adults fumadors sobre el tabaquisme passiu a què sotmeten les persones del seu entorn.