Els visitants esperaven ansiosos a l'entrada del camp de futbol. Dissabte era l'únic dia que els cardonins i els apassionats de la història podien contemplar amb els seus propis ulls els dos murs romans que els arqueòlegs van descobrir fa un mes en el terreny que s'ha d'executar l'equipament esportiu. Per això hi havia tanta expectació. A partir de demà, les màquines constructores taparan les restes arqueològiques.

Un total de 120 persones van tenir l'oportunitat de veure ahir les restes romanes i la necròpoli de l'època medieval que han deixat al descobert les excavacions. Els visitants anaven passant en grups de 30. "Des de dimarts, totes les places disponibles per veure el jaciment estan exhaurides. Hi ha hagut expectació perquè tothom ha pogut veure des de l'exterior com han anat treballant els arqueòlegs. Una tasca que no ha passat gens desapercebuda i per això tantes persones tenien ganes de veure-ho", afirma al regidor de Patrimoni Històric, Joan Hernández.

Els arqueòlegs que han participat en les excavacions explicaven exhaustivament què era cada un dels elements que els visitants podien observar.

«Ha estat un jaciment que contínuament ens donava sorpreses», deia Patxi Ozcoz, d´Arqueòlegs.cat, empresa que ha treballat en les excavacions. Primer es va descobrir fa dos mesos la necròpoli del segle XIV i, més endavant, els experts van topar amb dos murs de l´epoca romana que daten de dos èpoques diferents, del segle I i el II. «Hi veiem, per exemple, una habitació d´uns onze metres i tots aquests elements constaten de que a Cardona hi havia un assentament romà», afegia l´arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo.

Tot i això, els dos arqueòlegs que guiaven la visita asseguraven que la feina no s´acaba aquí. Els murs es protegiran amb una capa de geotèxtil i graves. En les properes setmanes, els arqueòlegs analitzaran tots els elements que s´han trobat -alguns dels quals aniran al laboratori- i d´aquí a dos mesos les persones que hi han treballat faran una xerrada explicant les conclusions que n´extreuen a partir de l´anàlisi.