Un front càlid carregat de pols provinent del Sàhara va embrutar ahir al matí de fang cotxes, teulades i mobiliari urbà en la majoria de poblacions de les comarques centrals. Les precipitacions van ser tan escasses que amb prou feines van deixar un litre d'aigua per metre quadrat (vegeu infografia), i això va evidenciar encara més la presència de fang perquè la pluja concentrava més quantitat de pols, segons va explicar a aquest diari el meteoròleg berguedà Aleix Serra, del Servei de Meteorologia de Catalunya.

La pluja va afectar de forma generalitzada el conjunt de les comarques centrals al llarg de la matinada i el matí, i va durar poca estona, però n'hi va haver prou perquè s'acumulés una fina capa de fang en cotxes, fanals, bancs i mobiliari divers a la intempèrie. De resultes d'això, i un cop passada la pluja, era fàcil veure personal de bars i restaurants netejant taules i cadires de les terrasses, i també hi ha qui va optar per portar de seguida a netejar el cotxe. A Solsona, per exemple, la instal·lació de rentacotxes que hi ha al carrer de Pere Màrtir Colomés, de quatre places, va funcionar a ple rendiment fins a mitja tarda. Per altra banda, observatoris com el de Pujalt van haver de netejar l'heliògraf, que registra la insolació. I és que aquest aparell obté la informació a partir de la crema de la superfície d'un paper mitjançant la radiació concentrada per unes lents esfèriques, d'on ahir es va haver de retirar la pols. Així mateix, el fang també obligarà a netejar plaques solars d'edificis i instal·lacions.

Precipitacions com la d'ahir porten uns 100 micrograms de pols per metre cúbic d'aire, explicava Serra, que barrejats amb l'aigua es converteixen en fang, a base de petites partícules marronoses acumulades en superfícies. "A mesura que va plovent, la massa d'aire va perdent quantitat de pols, i com més ho fa, més fàcilment es dilueix", i la presència de fang no es fa tan evident, apuntava el meteoròleg.