La diputada al Parlament de Catalunya, Anna Gabriel (CUP), i la senadora sallentina, Mirella Cortès (ERC), han coincidit aquest dimarts al matí en els actes de suport al líder de l´esquerra abertzale Arnaldo Otegi.

Totes dues han estat entre el centenar de persones que l'han rebuta la soritda de la presó de Logroño i en el primer discurs del ja expres amb el centre penitenciari al fons. A la tarda han participat en l´acte organitzat a Elgoibar. «Uns moments molt emocionants», comentava al migdia Cortès, mentre que Gabriel hi afegia: «Ha estat molt emotiu. El primer discurs d´Otegi ha estat una càpsula en la que cada paraula tenia el seu sentit, amb un missatge social i polític molt potent».

Ambdues polítiques entenien que la sortida de la presó d´Otegi «obre un nou escenari polític al País Basc», com deia Gabriel. I Cortès hi afegia, «estan passant coses molt importans», pensant que la presència d´Otegi en la política basca pot accelar un procés cap a la petició d´independència que puguessin fer els bascos.

Cortès, que hi ha anat amb un grup de quatre senadors (Santiago Vidal, Josep Rufà i Bernat Picornell), ha destacat de les paraules d´Otegi la referència a que la decisió sobre el futur dels pobles i les nacions, la política, ha d´estar en mans del poble, i la voluntat explícita del líder basc de competir per ser lehendakari. «Tothom és conscient que la seva sortida de la presó és molt important», indicava Gabriel, però al mateix temps recordava que la política i la transformació no la pot fer una persona sola.

Cortès i Gabriel, que havien compartit equip de govern a l´ajuntament de Sallent, s'han saludat efusivament en veure´s. «Feia temps que no coincidíem», i hem estat una estona parlant, ha explicat Cortès. «Totes dues sabíem que estàvem vivint moments molt intensos», ha afegit coincidint en qualificar Otegi de pres polític i en assenyalar aquest acarnissament d´estat contra un pres al que s´ha permès que tingués cap benfici penitenciari ni rebaixa de pena.

La coincidència no estava programada. La CUP ha organitzat el viatge en el què els acompanyaven, entre d´altres, l´advocat Agustí Gil Matamala i el cantant i diputat de Junts x Sí, Lluís Llach.

Llach, que ha simpatitzat amb la CUP, viatjava acompanyat de l´exdiputat cupaire David Fernández, i ambdós viatjaven a la tarda vespre fins a Gasteiz (Vitoria), on Llach havia de rebre un reconeixement públic.